Кметът на Бурса: Разпоредбите на ЦИК са недемократични

Спряха изборния процес в една от секциите в града за 10 минути

Изборният процес в една от секциите в Бурса бе спрян, след като избирателите нахлуха вътре. Полицията се намеси и освободи входа на секцията. Около 50 души, чакащи пред училището да гласуват, бяха натоварени в автобус и извозени към друго място за гласуване, в което чакащите били по-малко.

Нарастването на напрежението съвпадна с пристигането на представители на изселнически организации и на турските медии.

10 минути по-късно гласуването беше възстановено.

По-рано сутринта в същата секция полицаят, опитал се да въведе ред, бил съборен на земята от хората, които искали да влязат вътре.

Около 50 души, чакащи пред училището да гласуват, бяха натоварени в автобус и извозени към друго място за гласуване, където чакащите били по-малко.

Кметът на Бурса Реджеп Алтепе си появи в района на една от избирателните секции в града.

Той обясни, че е дошъл, за да види дали може да е полезен с нещо. „Можем ли да помогнем с превод на представителите на ЦИК, да помогнем с храна и вода”, попита той.

„Разпоредбите на ЦИК са недемократични, но трябва да се уважават”, заяви още кметът на Бурса и допълни: „Ние сме две съседни държави, които са партньори и трябва да се уважават”.

В момента в секцията има две опашки.

До този момент са гласували 315 души. За сравнение на предишните избори в същата секция са гласували 1 950 души. 

Припомняме, че в секциите в чужбина гласуването става по-бавно, след като ЦИК реши хората, които не са в списъците, да попълват декларацията си за гласуване само вътре в СИК-овете. Това доведе до образуване на две опашки от чакащи пред една и съща секция - едната за попълване на декларация, и втора - за гласуване. Причината е, че тези декларации се обработват ръчно след полагане на подпис от избирателя върху декларацията пред членовете на СИК. 

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    О
    о
    1 -2
    17:57, 26 мар 2017
    Реджеб е мноооого демократичен. Как човек който не знае Български и не плаща данъци тук ще ми определя аз как ще жшивея. Проблема обече не е в Реджеб. Проблема е в Киряк стефчовците които управляват България.С избори няма да стане.Трябва кратуните да им размажем
  • 2
    Cc
    cCc
    2 0
    18:57, 26 мар 2017
    България за пореден път НАРУШАВА СОБСТВЕНАТА СИ КОНСТИТУЦИЯ, като пречи на българските граждани от турски произход да гласуват и то след като преди 30 години насила смени имената на тези хора и извърши етническо прочистване ПРОНУЖДАВАЙКИ ГИ да емигрират в Турция и за това няма нито един наказан. България не е правова държава, а расистка кочина.
Последни новини