Откриха изненадваща функция на белите дробове

Изследователи откриха, че белите дробове изпълняват много по-сложна функция в телата на бозайниците отколкото сме предполагали. Нови доказателства сочат, че те не просто поддържат дишането, но имат и ключова роля в производството на кръв.

Учените провели експеримент с мишки и открили, че белите дробове произвеждат над 10 милиона броя тромбоцити на час. Откритията противоречат на досегашните ни убеждения, че костният мозък произвежда всички кръвни компоненти.

Изследователи от Калифорнийския университет открили също непознати до момента кръвни стволови клетки, подпомагащи производството на кръв в белодробната тъкан.

И макар досега да се знаеше, че белите дробове произвеждат мегакариоцити – тромбоцито-образуващи клетки, учените смятаха, че по-голямата част от клетките отговорни за производството на кръв се намират в костния мозък.

Учените наблюдавали активността на мегакариоцитите в белодробната тъкан и установили, че те произвеждат не няколко, а повечето тромбоцити в човешкото тяло.

Учените вкарали вещество наречено зелен флуоресцентен протеин в генома на мишките.

Тромбоцитите на животните започнали да излъчват ярко зелена светлина в реално време, докато циркулирали из телата им. Това позволило на учените да проследат пътя на клетките.

Те забелязали необичайно голямо количество мегакариоцити в белодробната тъкан, което на пръв поглед било необяснимо, като се има предвид че за производството на кръв е отговорен костния мозък.

Изследователите установили, че мегакариоцитите произвеждат по над 10 милиона тромбоцити на час в белите дробове на мишките. Това означава, че в тези органи се формира поне половината от общия брой тромбоцити.

По-нататъшни експерименти разкрили огромен брой кръвни стволови клетки и мегакариоцитни прогениторни клетки, разположени в близост до белодробната тъкан – по 1 милион броя на всеки бял дроб.

След като проследили целия жизнен цикъл на мегакариоцитите, учените открили, че те най-вероятно се формират в костния мозък, след което се придвижват до белите дробове, където започнат да произвеждат тромбоцити.

Възможно е белите дробове да са идеалния биореактор за производство на тромбоцити, заради механичните свойства на кръвта или заради молекулярна сигнализация.

Учените искали да установят дали откритието им би могло да повлияе на лечението на заболявания като белодробни възпаления, кръвоизливи и трансплантации, като трансплантирали бели дробове с флуоресцентни мегакариоцитни прогениторни клетки в мишки с ограничен брой тробмоцити.

При трансплантираните мишки бил наблюдаван бум в производството на тромбоцити, които отново се върнали към нормалните си нива. Ефектът продължил няколко месеца.

Друг експеримент целял за установи какво би се случило, ако костният мозък не играе никаква роля в производството на кръв.

Екипът имплантирал флуоресцентни мегакариоцитни прогениторни клетки в белите дробове на мишки, генно-модифицирани така че костния им мозък да не съдържа никакви кръвни стволови клетки.

Те наблюдавали как флуоресцентните клетки от трансплантираните бели дробове се придвижили до костния мозък, където улеснили производството не само на тромбоцити, но и на други кръвни съставки, като неутрофили, В-клетки и Т-клетки.

Резултатите трябва да бъдат повторени и при хора, за да сме сигурни, че и в нашите тела се случва същото. Изследването обаче дава силни индикации за скритите функции на един от най-подценяваните органи.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини