Шок за парно, вода и ток, ако КЕВР приеме цената на газа

Парното и топлата вода могат да поскъпнат драстично, ако КЕВР се съгласи природният газ да скочи с близо 30 на сто от 1 април. Ще поскъпне и токът.

Някои медии писаха, че КЕВР се съобразява с искането на „Булгаргаз“ за повишение на цената на природния газ. Това ставало ясно от доклада на работната група във връзка с подаденото от компанията ценово заявление. 

От „Булгаргаз“ поискаха цената за крайните снабдители да стане 363,43 лева за 1000 куб. метра от 1 април, което е ръст от 29,7% спрямо цената на суровината през първото тримесечие на годината. Тази цена е без акцизи, ДДС и такса за пренос.

Изчисленията на КЕВР показвали, че цената на суровината трябва да бъде 363,26 лева за 1000 куб. метра природен газ. Таксата за пренос не се променя и е в размер на 19,73 лева за 1000 куб. метра. 

Преди дни шефът на КЕВР Иван Иванов каза, че няма да дава изявление до изборите, така че да не влияе върху тях.

Експерти пресметнаха, че ако исканата цена се утвърди ще се стигне до повишение с около 20 процента на цената на топлоенергията. Ще се стигне и до оскъпяване на тока, който плащат всички потребители, а не само тези, които се отопляват на парно. 

Председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев обясни, че при положение че разходите за природен газ в топлофикационните дружества са от порядъка на 60-70 процента от общите, това означава поне с 18-20 процента промяна нагоре на цените на топлинната енергия и съответно на комбинираната електрическа, предаде БНР. 

Това ще доведе и до поскъпване на тока, допълни председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски, тъй като цената на електроенергията, която ще се произвежда от топлофикациите, влиза в таксата "задължение към обществото", която също се очаква да се повиши. 

Така се оказва влияние върху крайната цена за потребителите, дори и тези, които не ползват услугите на "Топлофикация", допълни Хиновски. 

В края на месеца Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди цените и ще вземе окончателно решение.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини