Даниела Дариткова от ГЕРБ в Кърджали:Нужен е национален консенсус за здравеопазването

Изображение 1 от 2

    Нужен е национален консенсус за сектора здравеопазване.Решаването на проблемите не е по възможностите само на едно правителство.Обикновено се правят само административни промени без реални реформи.Това, което е част от ключовите приоритети в програмата на ГЕРБ е създаването на здравна информационна система.Чрез нея пациентът ще бъде в центъра на здравното обслужване,а медиците ще бъдат свободни в  действията си.Това заяви на среща с ръководители на здравни заведения,лекари,медицински сестри и администратори в сладкарница „Байкал“д-р Даниела Дариткова,която оглавяваше здравната комисия в 43-то Народно събрание.Д-р Дариткова посочи,че вече функционират някои от компонентите на системата като електронния болничен лист и регистри.Предстои въвеждането на електронни рецепти и електронни направления за специалисти, с което се ангажира ПП ГЕРБ.Постепенно ще се натрупа необходимата информация,която ще формира медицинско национално електронно досие на пациента.То ще е в основата на Националната здравна електронна система. Последната стъпка е лична карта с чип, в която да са включени данните от електронното медицинско досие.Всичко това цели да се оптимизира в полза и на пациент и на лекар здравното обслужване,каза още д-р Дариткова.Тя посочи,че за това има средства.Осигурено е еврофинансиране от 15 млн.лева,което е напълно достатъчно.

    Д-р Дариткова посочи необходимостта от подпомагане на Спешната помощ в страната.Отново от еврофондове са осигурени 163 млн.лева.Те ще се насочят за нови линейки и техническото им оборудване..Ще се осъвременят 170 филиала и 27 ЦСМП.Д-р Дариткова посочи,че ключово е и обучението на парамедици,които трябва да обезпечат кадрово Спешната помощ.Лекарите ще бъдат супервайзери и ще контролират екипите на Спешната помощ в центровете.

    Ключов приоритет е и доброволното здравно осигураване.То ще става на застрахователен принцип.От застраховката ще плащаме допълнителни здравни услуги.Няма да се налага да броим в кеш на здравните заведения.

    ГЕРБ е категорично за въвеждането на диагностично свързаните групи. Те съществуват в страните на ЕС. Въвеждането им обаче изисква време.В една Швейцария е отнело десет години. Клиничните пътеки водят до изтичане на средства,но което е по -лошо до дефицит на кадри в определени специалности като педиатри ,патоанатоми и др.

    Дефицитът на лекари и медицински сестри е най-сериозният проблем пред, който сме изправени.ГЕРБ ще работи те да получават кариерно развитие тук в България.Ще се въведат модерни методи на обучение,включително извън столицата в по-отдалечетните райони.Гръбнакът на здравната система -общопрактикуващите лекари също оредяват,каза още Дариткова.

    Лекари изразиха недоволство,че те като хора даващи здраве,плащат здравни осигуровки,а съсловия от сигурността не.

    Д-Р Марин Мухтаров изрази опасенията си от неглижирането на профилактичната дейност.Регионалните здравни инспекции се оголват откъм кадри.Един пациент с малария да се появи,няма кой да го диагностицира,защото в страната са останали едва 25 паразитолози.

    Лекари също така изразиха недоволство от действията на синдикатите за повишаване на минималната работна заплата.Непрекъснатото повишаване е довело до изравняване на възнаграждения между санитарки и медицински сести,а в скоро време и на начинаещите лекари.

    Цвета Караянчева призова присъстващите медици да подкрепят представената им програма и на 26 март да гласуват за ГЕРБ.Караянчева посочи,че програмата е отворена и ще сприемат предложения.Освен това тя сподели,че ако бъде избрана за народен представител ще отстоява интересите на областта,заедно с д-р Дариткова. Водачката на листата на ГЕРБ за 9МИР припомни,че е спомогнала за запазването на хемодиализата като държавна дейност в кърджалийската болница.Кабинетът е осигурил 6 апарата за диализа,чакат се още 4.Закупен е 3D ехограф за бременни,който предстои да бъде доставен.Осигурени са 3,9 млн.лева по европрограми профилактика на онкологични заболявания.Ще бъда гарант за областта,категорична бе Караянчева.

    Д-р Дариткова призова колегите си да подкрепят Цвета Караянчева.Тя е от силните жени в ГЕРБ.Не избра удобствата на столичните листи.Не избяга от отговорността пред кърджалийци.Дойдох да я подкрепя,подчерта д-р Дариткова.Тя посочи,че докато не мине през Кърджали не и върви в кампания.Тази среща ще бъде за кадем на ГЕРБ на Цвета и на мен,уверена бе д-р Дариткова.

    Георги Кулов

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини