Гърция пред рецесия, дългът й – непосилен

Гърция се нуждае от сериозно преструктуриране на дълга, а също и от продължаване на реформите, за да не фалира, съобщават днес гръцките вестници, като се позовават на междинен доклад на Бюрото по бюджета към гръцкия парламент. Докладът е озаглавен "Капанът на дълга".

Според в. "Вима" авторите на доклада алармирали, че "Гърция се намира в капана на една взаимно подхранвана рецесионна спирала заради високия и непосилен дълг, а също и заради съществуващата несигурност поради ниското ниво на институциите на страната".

От Бюрото по бюджета призовават за значително преструктуриране на гръцкия дълг, като предупреждават още, че всяко отлагане или закъснение, свързано с преструктурирането на дълга, може да доведе до по-лоши ситуации.

Бюджетните експерти са категорични, че само преструктуриране на дълга без дълбоки промени няма да е достатъчно, за да може Гърция да излезе от кризата и че наред с това са необходими реформи, пише в."Имерисия".

"Няма никакво съмнение, че сегашната ситуация на непрестанно подхранване на страната с нови заеми води до безизходица и тази безизходица е не само за Гърция, но и за нейните кредитори", се казва в доклада, цитиран от изданието.

Под заглавие "съзидателна алхимия с първичния бюджетен излишък" в. "Та неа" нарича "блян" изказвани от правителството надежди за очакван голям бюджетен излишък, изтъквайки, че с тези фойерверки управляващите се опитвали да обосноват исканите от кредиторите мерки в замяна на отпусканите заеми.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдател
    0 0
    16:10, 20 мар 2017
    Докога тези византийци -гърците ще просят а будалите европейци ще им дават ли дават без да ги връщат.Търтеи.северна гърция е постоянно в съседните села и градове в българия и пият едат и пълнят багажници с продукти и горива. Научиха ги европейците на мързел и просия.
    Питаме ние българите докога а ние ще живеем с мизерни пенсии и заплати. Отвратителни и като хора. ще баламосват европа със стачки и протести.оставете ги най после да стачкурават колкото си искат и нищо повече.да се научат да работят тази долна сган
Последни новини