Жители на областта въстанаха срещу замърсяването на река Върбица

Жители на областта въстанаха срещу замърсяването на река Върбица. Вчера над 150 души протестираха в Бенковски. Проведена бе среща с кмета на община Кирково Шинаси Сюлейман и областния еуправител Начо Ковачев.Инициативен комитет с председател Димитър Манчев от Бенковски вече е събрал над хиляда подписа под петиция, в която се настоява за постоянен мониторинг на водата на реката. Към жителите на Бенковски са се присъединили хора от Чорбаджийско, Шопци и други села. Родопчани настояват да се установи източникът на замърсяване, който предизвиква оцветяване на водата и измиране на риба.Само за последния месец водите на реката са замърсени на два пъти. "Ако не се вземат спешни мерки, излизаме пак на протест", сподели пред БНР председателят на Инициативния комитет Димитър Манчев. Жителите на региона смятат, че освен хвостохранилището на Ерма река, замърсяването идва и от мандри в Неделино и Златоград. Те искат затварянето на предприятията замърсители. Не бива за петдесет работни места да страдат хиляди, категорични са родопчани. В момента има забрана за ползване за питейни нужди на вода в 54 населени места в областта заради изпускане на хвост от хранилището  на Ерма река.

 Проби от водата са взети от Регионалната здравна инспекция и предприятието собственик на хвостохранилището. Взети са и проби, които ще се изследват от независима лаборатория.

В момента от "ВиК" доставят вода с цистерни, но тя не е достатъчна. Хората дават от залъка си за минерална вода,купувайки я от бакалиите.

Докато проблем с питейната вода скандализира Кърджалийско, то в Златоградско няма замърсяване. Не са констатирани тежки метали и цианиди във водата за пиене.

Недоволството предизвика спешна среща на отговорните институции в Златоград днес.

Георги Кулов 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини