Как да гласуваме, за да е действителен вотът ни

Гласуването е задължително, но отпаднаха санкциите. Конституционният съд отмени текста в закона, който предвиждаше наказание – без право на глас, ако на два последователи избора от един и същи вид не се упражни правото на глас. Според конситутитуционните съдии правото на глас е гарантирано от върховния закон и не може да бъде отнемано. Така на практика задължителното гласуване се превърна в пожелателно. Също така стана ясно, че на изборите на 26 март няма да има машинно гласуване.

Какво трябва да знаем, за да бъде отчетен като действителен гласът ни? В Методическите указания на Централната избирателна комисия за секционните комисии ясно е описано при какви условия бюлетината се обявява за недействителен глас.

Забранено е да се показва бюлетината. Несгънатата бюлетина, в която може да се види за кого е гласувано, се обявява за недействителна. Същото важи и при снимането й. Не се отчита вотът и когато номерът на бюлетината не съответства на номера в кочана. Тези бюлетини не се пускат в урната, а се описват отделно, а съответните гласоподаватели нямат право да гласуват отново.

Имаме право да сгрешим само веднъж. При грешка от СИК трябва да ни дадат нова бюлетина, но еднократно. След това губим право на глас.

За недействителна се обявява бюлетина, която е попълнена с химикал, пишещ с различен от синия цвят. Същото важи, когато е използван друг знак освен X или V. Превръщаме гласа си в недействителен, ако знакът е върху повече от едно квадратче. Това правило важи и в случаите, когато знакът е върху квадратчето “Не подкрепям никого”. При отметка само в това квадратче гласът се брои за действителен.

С преференциите също можем да сгафим и гласът ни да не се отчете. Това важи в случаите, когато предпочитанието за даден кандидатат е отбелязано с химикал, пишещ с различен от синия цвят. Тогава цялата бюлетина е недействителна.

Не се отчита направената преференция в случаите, когато са отметнати повече от едно кръгче. Тогава вотът е действителен, но се брои за първия кандидат в съответната листа.

Методическите указания на ЦИК за секционните комисии са публикувани на сайта на РИК Хасково, можете да видите целия текст тук.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ма
    Маргарита
    8 0
    13:42, 6 мар 2017
    Значи ще има квадратче Не подкрепям никого.Благодаря
  • 2
    Не
    не гласувайте
    4 -4
    14:29, 6 мар 2017
    Единственото спасение от сегашната политическа напаст е да се гласува с "Не подкрепям никого" или като въобще не се гласува.
    • Iy
      IYI
      5 -2
      15:41, 6 мар 2017
      Не гласуваш ли, подкрепяш статуквото ! Същото е с полето :"не подкрепям никого"... И ББ ще те разцелува след изборите
Последни новини