Руски самолети погрешка ударили проамерикански бойци в Сирия

Бойни самолети на Русия и сирийския режим във вторник погрешка са нанесли удари по бойци на подкрепяната от САЩ сирийска арабска коалиция, предаде БТА.

Съобщението, което обаче Москва опроверга, е на американския генерал-лейтенант Стивън Таунсенд.

Той командва международната операция "Непоколебима решимост" против "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Според него ударите били по села край град Ал Баб в северна Сирия.

"Няколко самолета на Русия и режима бомбардираха села, които смятали, че са под контрола на "Ислямска държава, но в действителност там се намираха сили на нашата Сирийска арабска коалиция", заяви генералът, цитиран от Ройтерс.

По думите му сирийските бунтовници "понесли известни загуби".

Американските военни предупредили руските си колеги по специалния канал за предотвратяване на инциденти и самолетите прекратили ударите.  

Опровержение

Но по-късно руското министерство на отбраната заяви, че руските и сирийските войски в Сирия не са нанесли удари, дори и неволно, по подкрепяни от САЩ сирийски бунтовници, предаде ТАСС.

"Нито един удар по посочените от американската страна райони не е нанасян от руската или сирийска авиация. Ефективното взаимодействие между командването на ВВС на Русия в авиобаза "Хмеймим" и ВВС на САЩ в борбата срещу терористите от "Ислямска държава" в Сирия ще продължи и занапред", заяви министерството, цитирано от ТАСС и БТА.

В съобщението освен това се пояснява:

"На 28 февруари в Сирия действително е имало контакти по установените канали за връзка между руски представител на командването на авиогрупата на ВВС на Русия в авиобаза "Хмеймим" и американския му колега в авиобазата в Ел Удейд (Катар).

В тези разговори представителят на САЩ е изразил безпокойство, че сирийските и руските самолети, които изпълняват бойни задачи южно от град Манбидж, може да нанесат неволен удар по подкрепяни от САЩ въоръжени формирования."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини