Кърджалийчета пресъздадоха обичаите на Сирни Заговезни

Изображение 1 от 4

    Деца от 7 до 13 години в ОУ „Св. Климент Охридски“, облечени в традиционни български носии, пресъздадоха обичаите през седмицата на Сирни Заговезни и празничната Сирна неделя. На този ден се събира цялото семейство, на трапезата са подредени гозби от риба, баници със сирене и яйца, мляко и неизменната бяла халва с орехи.

    Сред весели закачки, стихчета и песни малките актьори показаха как се взема прошка на по-младите от по-старите и направиха възстановка на  обичая хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва и децата се опитват да хванат халвата с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година. По-големите батковци и каки изпълниха ритуала с хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък стрела в двора на момата, която харесва, а момата събира стрелите — колкото са повече, толкова тя е по-горда пред дружките си, защото е по-харесвана. Празникът завърши като всеки се обърна към приятеля до себе си с думите „Аз ти прощавам и ти ми прости“, след което всички деца и възрастни прескочиха огън за здраве и тропнаха хорце.

    Директорката на училището Маргарита Тодорова поздрави децата и учителките им – Камелия Арабова и Ваня Панайотова за старанието и им пожела все така да съхраняват българските народни традиции, които ни правят уникални като народ.

    Децата, под ръководството на Мария Костова изработиха и подредиха изложба с маски на кукери, за да изплашат и прогонят безплодната зима и злите духове и орисници, та да дойде пролетта и да е плодородна годината.

    Сирни Заговезни e празник на всеобщото опрощение, на възстановяването на човешката взаимност и уважение. От стари времена прошката е сред великите символи на човешкия морал и благородство, защото само човекът с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка!

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини