Проверка: 205 опасни язовири, 81 - в предаварийно състояние

81 язовира са в предаварийно състояние. Това каза Ася Петрова, зам.-главен прокурор във връзка с проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП ) относно състоянието на язовирите в страната, предаде репортер на БГНЕС. От септември 2016 година до момента ВАП е извършила няколко проверки. Проверката ВАП е възложила на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Агенцията е проверила общо 4 390 язовира и съоръженията към тях, като контролният орган констатира, че е 54,44% от язовирите и съоръженията към тях са в неизправно частично работоспособно състояние.

Установени са и 81 язовира, които са в предаварийно състояние. В преобладаващите случаи контролните органи са констатирали неизпълнение на изисквания за техническата безопасност и експлоатация на язовирните съоръжения както и масово неизпълнение на дадени от контролния орган предишни предписания. Констатирани са и множество язовирни стени и съоръжения към тях с неизяснена собственост. В тези случаи са уведомени областните управители.

ВАП е изготвила писмено предложение за активизиране на дейността на контролния орган по предприемане на принудителни административни мерки и по предприемане на действия по санкциониране на виновните и проявили бездействие лица. Вече са издадени 5 наказателни постановления от контролния орган.

На 13 януари 2017 г. е възложена допълнителна проверка, която агенцията да установи тези язовири, които в най-голяма степен не отговарят на техническите изисквания за безопасна експлоатация и които са в най-голяма степен опасни във връзка с евентуално наводнение. Срокът е удължен до 13 март 2017 г.

До момента е изпълнено указанието и са установени тези язовири, които в най-голяма степен не отговарят на техническите изисквания за безопасно експлоатиране и които същевременно представляват опасност от наводнение – тези язовири са общо 205.

Повод за проверката на ВАП е и сигнал до прокуратурата от Граждански инициативен комитет за ремонтни дейности на язовир Бели Искър. Той от 2010г. е публично-държавна собственост от особена важност за София и Софийска област. Повече от 6 години областният управител не е предприел действия за издаване на документ, с който да се установи правото на собственост в полза на държавата. Не е издаден акт.

„По отношение на техническото състояние на язовирното съоръжение Бели Искър в хода на проверката установихме, че то е неизправно частично работоспособно”, каза Ася Петрова.

В такива случаи следва да се предприемат действия за незабавни укрепителни дейности, а и да се наложат ограничения в натоварването.

Изпратено е писмено разпореждане за предприемане на спешни мерки за извършване на укрепителни мероприятия по язовирната стена и за ограничение в натоварването. Отговорните държавни институции до които е отправено, заявяват готовност за съдействие и казват за необходимите действия по ограничаване натовареността на язовира. Те уведомяват, че не са отговорният орган за стопанисването на язовирната стена. Вече има издаден актове за публична държана собственост от 3 февруари 2017г.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини