Проф. Пилософ подаде оставка, Семерджиев я прие

Директорът на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилософ заяви писмено желанието си да бъде освободен от заеманата длъжност по искане на здравния министър.
Илко Семерджиев освобождава проф. Пилософ от длъжност, считано от 6 март т.г. – време, през което дейността трябва да бъде предадена на новия директор, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Информацията за поредната рокада на върха във Фонда бе съобщена още вчера от ведомството, а самият професор заяви, че научава за уволнението си от медиите и не е получил никакъв документ. 

Владимир Пилософ бе начело на Фонда само 10 месеца, но през това време работата на институцията бе съпътствана от множество скандали. Последният от тях бе по казуса с 9-годишния Байрям, който трябваше да замине на 20 февруари за трансплантация на бъбрек в Германия, но от Министерство на здравеопазването отказаха да издадат необходимия документ и обявиха, че момченцето може да бъде оперирано и у нас.

Вчера след 4-часов разширен консилиум от 12 специалисти в Университетската болница "Лозенец", начело с директора на болницата проф. Любомир Спасов, обаче стана ясно, че все пак детето ще бъде оперирано в чужбина.

„Операцията и налагащите се предшестващи процедури могат да бъдат извършени от българските специалисти в болница „Лозенец“, но поради създаденото напрежение около здравословното състояние на детето не възразяваме плановото и оперативното му лечение да бъде продължено в чужбина“, съобщиха от МЗ. 

Въз основа на заключението от клиничното обсъждане и след прецизно окомплектоване на необходимите документи, министърът на здравеопазването Илко Семерджиев ще подпише формуляр S2 и малкият Байрям ще отпътува за лечение в Германия, допълват от ведомството.

Министерството на здравеопазването използва случая да призове всички участници в публичния разговор по темата да не употребяват крайни квалификации и да се позовават преимуществено на официални източници на информация с оглед запазване на етично поведение спрямо хората със здравни нужди и особена чувствителност поради здравословното си състояние.
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини