Все повече млади хора от региона тръгват на гурбет веднага след като приключат с училище

Все повече млади хора тръгват на гурбет в Западна Европа веднага след като приключат със средното си образование.Те не виждат реализация в Кърджалийско.Особено засегната е община Момчилград.От общината има много гурбетчии,цели семейства.Като завършат средното си образование младите хора отиват при родителите си и това води до трайно обезлюдяване.Това разкри пред Радио Кърджали Миглена Петрова,директор на Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусова промишленост „Св.св.Кирил и Методий” в Момчилград.Нашите младежи се устройват в Белгия,Франция,Германия където има големи емигрантски колонии.

Младите хора предпочитат професии в сферата на обслужването,като смятат,че така по –лесно ще си намерят работа.Учат за хотелиери,ресторантьори ,сервитьори.

В същото време индустрията в областта изпитва остър глад за квалифицирана работна ръка за машиностроенето.От Бюрото по труда обявиха само за община Кърджали 5 свободни позиции за шлосери,4 за стругари,3 за фрезисти,1 за електромеханик,3 за заварчици.

  Няма интерес към професии свързани с машиностроенето категорична Миглена Петрова.Вероятно това е и причината в общините извън Кърджали машиностроенето да замре.

Показателно е,че в успешна машиностроителна фирма в Джебел търсят кадри с квалификация срещу високо заплащане,но без сериозен шанс за успех.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини