12 мита в българската история и „митът” за Батак с ново издание

    Издателство „Unicart” издаде поредното издание на най-продаваната книга на Божидар Димитров „12 мита в българската история и „митът” за Батак”. Тази книга, издадена в началото на ХХI век, достигна 100-хиляден тираж и претърпя няколко издания. Стана дори и обект на кражба. Едно плевенско издателство я издаде до последната запетайка, само че под нея се беше подписал футболист от местен отбор.

    В книгата „12 мита в българската история и „митът” за Батак” авторът интерпретира по-новому редица данни в съчиненията на средновековни (главно византийски хронисти ), които са родили редица митове около раждането на българската държава, формирането на нацията, дейността на някои български владетели. Други митове са родени от политическата конюнктура и най-вече „митът” Батак. Трети са възникнали въз основа на неправилното интерпретиране на изворните данни.

    Книгата е издадена в тираж само от 1000 екземпляра и ще се продава единствено в книжарницата на Националния исторически музей (НИМ).

    Тази сутрин освен книгата, Божидар Димитров получи и съобщение, че за мястото на директор на НИМ е обявен конкурс в срок от един месец. По този повод Божидар Димитров заявява, че „от дългия си опит знае, че конкурсите в България са два вида. При единия нещата се нагласяват така, че да се отстрани неудобното и нехаресвано лице и се избира наш човек. Ако конкурсът е такъв, аз не бих могъл да спечеля конкурс и за портиер на музея.

    Ако конкурсът е честен, каквито са 20-30% от конкурсите, няма начин да не го спечеля. Досега съм участвал в три конкурса, два съм спечелил, един – не. Време е да направя хеттрик.”

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини