Американка снима филм в Кърджалийско,влюбва се в Източните Родопи

Американката Анджела Родел ,която днес е изпълнителен директор на Комисията „Фулбрайт” за България участва във снимането на филм в Кърджалийско през 2008 г. и от тогава е влюбена Източните Родопи.Тя посещава региона винаги с удоволствие.Последният път бе за Месеца на Америка като председател на жури,оценяващо преводи от английски на български.

  Анджела Родел е всестранно развита личност.Тя е и актриса и преводач и певица на български народни песни.

С Кърджали я свързва  филмът „Козел” на Георги Дюлгеров,в който тя изпълнява ролята на главната героиня Ева.Партнира си с актьора Иван Бърнев-Йона.В лентата участват и имена от местната театрална сцена.Филмът е награден  със „Златната ябълка”на София филм фест.Кадрите се снимат на естествени декори,като Каменната сватба,Татул,Перперикон.Снимките продължават три месеца през които Анжела живее в Кърджали.Тя е запленена от Източните Родопи.

  Увлечението й по България започва още от студентските години.Учи руски език и литература в университета в Йел.Записва се в хор за източноевропейска музика.Чува изпълнения на български фолклор.Смята ,че това е най-хубавата музика на света и се прехвърля да учи български език и литература.

През 1995 г.Анжела идва на фестивала в Копривщица.Имало семинар.С още една американка изпели няколко песни.Учи две години в Софийският университет „Св.Климент Охридски”.Връща се в  Америка за аспирантура.През 2004 г.отново е в България.Учи в музикалната академия в Пловдив народно пеене.

Съпругът на Анджела е българин.Обича го,както и много други неща в България,като приятелството,сърдечността,часовете на маса.

Смята,че Източните Родопи имат едно голямо богатство и това са различните етноси.Те са богатство и за страната ни.

Тук е кръстопът,където са се смесили много култури,споделя за Кърджали бг вести Анджела Родел.Тя самата се интересува от етническите общности и техния фолклор.Проучвала е българската ,ромската музика и в по-малка степен тази на турското население.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини