Поне 10 здравни министри не са си свършили работата

Множество неприети нормативни актове в областта на здравеопазването е установила Върховна административна прокуратура.

Проверка показала, че не са приети 36 подзаконови нормативни акта, които е трябвало да бъдат приети съгласно изискванията на Закона за лечебните заведения, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, Закона за здравето и Закона за защита от вредното въздействие на химическите вещества и смеси.

Проверката е започнаха по повод медийни публикации по темата, съобщават от ВАС.

В по-голямата си част става въпрос за наредби по Закона за здравето, които е следвало да бъдат издадени от съответния министър на здравеопазването. Законът е приет и обнародван в "Държавен вестник" на 10.08.2004 г. и е в сила от 01.01.2005 г., от който и момент има изисквания за издаването на голяма част от наредбите. Справка на News.bg показа, че от 2005 година насам на поста министър на здравеопазването са се сменили поне 10 души

Като пример от ВАП посочват наредба, която е трябвало да бъде издадена от министъра на здравеопазването по чл. 274, ал 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Наредбата е относно условията и реда за унищожаването, преработването или използването за други цели на лекарствени продукти.
Също така министърът е трябвало да издаде Наредба, която да урежда реда и условията за постановяване и отнемане в полза на държавата на лекарствените продукти в предмет на извършено нарушение на ЗЛПХМ.

Освен това още през 2006 г., министърът на здравеопазването е следвало да приеме Наредба относно изискванията към устройството и дейността на здравните кабинети, редът за откриването им, както и документацията, която водят.

На основание чл.34 ал.2 от ЗЗЗ, считано от 2006г., министърът на здравеопазването е трябвало да издаде Наредба за здравните изисквания за обектите с обществено предназначение /например хотели, басейни, водоизточници и др./, продуктите и стоките със значение за здравето на човека и дейностите със значение за здравето на човека, както и максимално допустимите нива на фактори на жизнената среда. 
На основание чл. чл.78а ал.2 от Закона за здравето, министърът на здравеопазването е трябвало да издаде наредба за изискванията към водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване.

Информацията от върховната административна прокуратура не е окончателни и проверката продължава.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини