Афганистанчетата, изгонени от Широка Лъка, минали и през Хасково

Двете момчета от Афганистан, които бяха изгонени след протест в Широка Лъка от тамошния Дом за деца, лишени от родителска грижа, са минали през Хасково. Те са били докарани още в деня, в който в Широка Лъка назря граждански протест срещу тях - на 10 февруари. Това съобщи кметът на Хасково Добри Беливанов.

„Доведоха ги тук без преводач, оставиха ги в Центъра за настаняване от семеен тип, където има 13-14 годишни момиченца и ни ги оставиха. Оказа се, че едното от тях не е на 17 години, както беше обявено, а на над 19.

Информацията беше потвърдена за Haskovo.net и от шефа на Областната социална служба Стефан Манахилов. Той обясни, че обявените, че са на по 16 и 17 години момчета са доведени в Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ за деца в Хасково със заповед на директорката на Дирекция „Социално подпомагане“- Пловдив. Те са имали придружаващи медицински удостоверения за извършени първоначални прегледи, уточни Манахилов. При вида на едно от момчетата у негови подчинени обаче се появило съмнение, че то е на по-голяма възраст от обявените 17 години. А закрилата на закона отпада спрямо пълнолетните.

За установяването на точната му възраст момчето е закарано в рентгенологията на МБАЛ -Хасково за образна диагностика на длани. Проверката категорично е доказала, че лицето е над 19-годишна възраст, тоест млад мъж. Затова той е изпратен в Центъра в София за младежи над 18 годишна възраст като пълнолетно лице. След прекратяване на защитата му е настанен в Бусманци, обясни Стефан Манахилов.

Съдбата на по-малкото момче в момента е неизвестна, тъй като то е обявено за общонационално издирване. Поради липса на място в ЦНСТ-Хасково, е било настанено в център от същия тип в Свиленград. Оттам момчето обаче е избягало. „Тези центрове не са бежански лагери, те са с напълно свободен режим, от тях децата излизат според своите графици за училище или извънкласни дейности. Така че не е имало как това момче да го задържим насила или под ключ“, коментира бягството шефътна областната социална дирекция.

Според кмета Добри Беливанов крайно време е за ясно разписана държавна програма и правила за действия в случаи като този. „Не може да ти доведат хора отникъде, без документи, без преводач, да ти ги оставят и оттам нататък да носиш отговорност за тях. Още повече ако това са деца. Това с момчетата, които бяха изпратени при нас от Широка лъка, беше пълно безобразие, разкарваха ги като куфари. Миграционните и социалните служби си прехвърляха топката. Според мен трябва да има изграден специален център за настаняване на деца бежанци без придружители“, коментира градоначалникът. По темата с бежанците той посочи още: “Не мога да приема, че точно в този момент трябва да се говори, че в област Хасково ще има нов бежански лагер, както се случва. Ние имаме три - достатъчно са ни. Доколкото знам, дори вече е определяно мястото, но това трябва да се обмисли много добре, защото концентрирането на едно място на толкова много бежанци носи сериозни опасности за населението. Хасковска област, смятам, че е претоварена. Смятам, че е недопустимо служебното правителство да взема такива важни решения, понеже то си има друга задача- да проведе изборите.“

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ne
    Nemesis
    13 0
    20:20, 21 фев 2017
    "Афганистанчетата" 17 години 19 години ?

    Децата с брада. Изхвърли боклука от Европа ! сега !
  • 2
    Ми
    Минко
    10 0
    20:35, 21 фев 2017
    "Хасковска област, смятам, че е претоварена" - и аз!
  • 3
    Ge
    GERB
    13 -3
    22:30, 21 фев 2017
    Само така кмете! Разкарахте ги от тука тия "бежанчета". А бай Минко от БСП АБВ ,НДСВ ... и т.н щял да ги води точно в Хасково. Не го е срам. Последните двама боластни управители Беливанов и Дечев направиха всичко за да не се открие нов център за ебжанци в областта, той на петия ден и реши че е готов да им опъне палатките. У вас да одйдат минкоооо в градинката дето я открадна от читалището в " Куба" да си напарвиш къщата докато беше зам.кмет на Иванов
  • 4
    Уу
    уууу
    9 -1
    23:53, 21 фев 2017
    Минко ще ти ги хвърлим през оградата тези мигранти да ви обслужват цялото семейство .В тази прокълната къща има много място за мигранти вземайги .Откраде кварталната гардинка на децата.Изсяка сумати 30 годишни бора.Негативната енергия ще ви погуби.
Последни новини