Гигантски айсберг се откъсна от ледник в Антарктида

    Сателитни снимки от сателит на НАСА показват как голямо парче лед се откъсва от ледника Пийн Айланд в Антарктида. Новият айсберг е дълъг  над три километра - приблизително със същия размер като остров Манхатън.

    В сравнение с предишните, този айсберг всъщност е доста малък. Предишният айсберг, който се откъсна от ледника в този район преди две години, бе десет пъти по-голям . Учените смятат, че откъсването на новото парче е "вторичен трус" вследствие преедишното, който дестабилизира много на леда в района.

    Pine Island е най-бързо топящият се регион в Антарктика, като от него идва една четвърт от общата загуба на лед - 79 кубични километра годишно. От 1990 г., вследствие затоплянето на океанската вода, се увеличава топенето както на повърхността и, което е по-опасно, под водата. Топенето под повърхността може да дестабилизира големи участъци и да ги отдели от останалата част на ледника.

    В крайна сметка това подповърхностно топене ще предизвика верижна реакция, отбелязват учените. Ледената покривка над Западна Антарктика, от която ледникът част, е много нестабилна, и голям срив в една област може да предизвика още сривове в други зони. Ако цялата ледена покривка се разпадне, както някои модели прогнозират, нивото на световния океан може да се повиши с около 1,20 метра.

    Въпреки че това може да не се случи в следващите десетилетия, по-малките загуби на лед през последния един месец също имат ефект. Макар те да водят до повишаване на морското ниво едва със стотна от инча годишно, техният брой се увеличава с времето.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини