Откриха органичен материал на Церера

Mисията Dawn на НАСА откри доказателства за органичен материал на Церера, планета-джудже и най-голямото тяло от астероидния пояс между Марс и Юпитер. С помощта на спектрометъра на космическия кораб учените са открили органичен материал в и около кратер в северното полукълбо, наречен Емутет. 

Учените са интересуват от органичните молекули доколкото те са необходими, но не достатъчни, компоненти на живота на Земята.

Откритието увеличава списъка от космически тела в Слънчевата система, където са били открити органични вещества. Такива вече бяха открити в някои метеорити, както по наблюдения с телескоп на няколко астероиди. Церера има много общи черти с метеоритите, богати на вода и органични съединения, наречени въглеродни хондрити. Това откритие допълнително засилва връзката между Серес, тези метеорити и телата, от които произхождат.

За първи път органични молекули са засечени от орбита около тяло от астероидния пояс, каза Мария Кристина Де Санктис, водещ автор на изследването от Националния институт по астрофизика в Рим. Откриването се съобщава в списание.

Данните, представени в Science подкрепят идеята, че органичните материали са местни за Церера. Карбонати и глини, идентифицирани по-рано на Церера са доказателства за химическа активност в присъствието на вода и топлина. 

Откритието разширява познанията ни за възможния произход на водата и органичните вещества на Земята, казва Джули Кастило-Рогес,  учен от проекта Dawn, от Propulsion Jet Laboratory на НАСА в Пасадена, Калифорния.

Органичните материали на Церера са разположени предимно в район, който обхваща около 1000 квадратни километра. Много ясни са  на дъното на кратера Емутет, на южния му ръб и в съседство на югозапад. Друга голяма площ с добре дефинирани подписи се намират в северозападната част на ръба на кратера.  Има и други по-малки богати на органични молекули райони на няколко километра на запад и на изток от кратера. Органични съединения са открити също в много малка площ в друг кратер - Инамахари, на около 400 км от Емутет. 

Различното естество на тези региони се откроява дори в изображенията с ниска разделителна способност от видимия и инфрачервения картографски спектрометър.

След като приключи почти двегодишните наблюдения в орбита около Церера, Dawn е в силно елиптична орбита около, на височина от 7520 км до 9350 км. На 23 февруари корабът ще премине на нова височина от около 20 000 км (височината на GPS сателитите над Земята) и в по-различна орбиталната равнина. Това ще позволи Dawn да изучат Церера в нова геометрия. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини