Зукърбърг изглежда ще отмени мисията "споделяне" на Facebook

Facebook ще стане "социална инфраструктура" за потребителите, обяви основателят на компанията Марк Зукърбърг в поредното си отворено писмо. След години упреци, че разпространява фалшива информация и изображения с насилие, Зукербърг вече позиционира компанията като гръбнак на това, което той се надява да бъде нова "социална инфраструктура" и да обхваща някои от най-големите проблеми на човечеството.

Досегашната мисия на Facebook беше да даде на хората силата да споделят и да направи света по-отворен и свързан. Тази мисия обаче изглежда трудна за реализиране в този си вид, смята сега Зукърбърг. Тя съдържа сериозни пропуски, недостатъци и "слепи зони", затова той променя мисията на Facebook.

Зукърбърг обаче не дава конкретните параметри на планираната промяна, а само рамката какво точно ще означава това. Става дума за създаване на различни социални онлайн услуги. Засега Зукърбърг е разделил мисията на пет отделни цели в създаването на общности - информирани, сигурни, приемствени, граждански активни и подкрепящи. 

Facebook ще си постави за цел да гарантира по-качествена информация. Това ще стане чрез поведенчески анализи на потребителите, изкуствен интелект и системи, които ще преценяват достоверността на публикациите. Освен това компанията ще се опита да популяризира демокрацията, гласуването и дискутирането на нови, по-добри методи за управление на обществото.

Фалшивите новини и обвиненията, че Facebook помага за тяхното разпространение, както и твърденията, че това се е отразило на резултатите от президентските избори в САЩ са проблем, на всички медии впрочем, на пропуска Зукърбърг. Той изрзява притесненията си от модата всичко да се обръща в сензации, както и от отклоняването на сериозни дискусии към повърхностни теми. Освен това със своите близо 2 млрд. потребители, Facebook е огромна платформа за разпространение на всякаква информация, включително крайни и радикални изказвания.

Целите, които си поставя Зукърбърг обикновено са амбициозни и трудно постижими, и анонсираните са също такива. Според самия него те могат да се реализират единствено с помощта и участието обществото и това ще изисква години работа. Кога ще започне промяната и с какво предстои да разберем. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини