Халюцинациите невинаги означават психично заболяване

Халюцинациите са много по-разпространени отколкото сме предполагали, твърди новопроведено изследване. При това те не се ограничават само до редица психични разстройства като шизофрения и гранично разстройство на личността.

В изследването участвали 7 400 души от Великобритания, 4.3% от тях признали, че са получавали зрителни или слухови халюцинации през последната година. В този процент попаднали хора с и без психични заболявания – доказателство, че явлението не се ограничава само до хората с психози.

Оказало се, че халюцинациите са характерни за по-широк спектър психични разстройства, в това число непсихотичните разстройства – депресия и тревожност.

Науката разделя психотичните разстройства, част от които е и шизофренията, от непсихотичните и далеч по-разпространени депресия и тревожност.

Често на хората с психотични разстройства се поставя ненужна стигма, но на практика те се смятат за уникални, защото чуват и виждат неща, които не съществуват.

Новото изследване обаче сочи, че подобно разделение всъщност не съществува.

Учените искали да разберат дали халюцинациите са по-често срещани при хората с психотични разстройства, в сравнение със страдащите от депресия и тревожност.

Те сравнили броят на случаите на халюцинации при хора с гранично личностно разстройство и такива с непсихотични разстройства.

Резултатите не показали значителна разлика в броя на случаите. 13.7 % от хората с гранично личностно разстройство признали, че са получавали халюцинации, срещу 12.6% от хората с непсихотични разстройства.

Над 4% от всички участници в изследването заявили, че са чували и виждали несъществуващи неща, включително такива, които никога не са били диагностицирани с психични заболявания.

На база тези резултати, учените заключават, че халюцинациите не са симптом единствено на психозите и по тази причина не бива да им се поставя стигма.

Много хора смятат халюцинациите за плашещо преживяване, за което малцина говорят.

Изследването цели да им докаже, че не са сами и, че този симптом невинаги е свързан с психично заболяване.

Изследването, разбира се, има недостатъци - то е взело под внимание единствено личните свидетелства на участниците, представителната извадка не е била разнообразна в демографско отношение, което означава, че не могат да се направят категорични заключения за халюцинациите като цяло.

Резултатите обаче са подобни на тези от много по-голямо изследване, публикувано през 2015 година, в което участвали над 31 000 души от 19 държави.

То открило, че близо 5% от хората са получавали халюцинации без значение дали са диагностицирани с психично заболяване или не.

Изследванията върху халюцинациите продължават, но става все по-очевидно, че редица симптоми, които някога сме асоциирали с психични заболявания са далеч по-често срещани, отколкото сме предполагали.

Друго скорошно изследване демонстрира, че хората, които никога не са се сблъсквали с каквито и да е психични проблеми в живота си са малцинство.

Проучванията по темата ще помогнат на учените да определят риска от развитие на сериозни психични заболявания в бъдеще.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини