Още трима български граничари с обвинения от турски съд

Тримата колеги на Михаил Цонков, който вчера получи своята призовка, че са му повдигнати обвинения от съда в Къркларели за инцидент през 2008 г., днес също получиха призовки в Бургас. Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов се очаква също да бъдат привлечени по делото, което е заведено в Турция. По време на разследването в България те са били само в качеството си на свидетели.

Тогавашните гранични полицаи се отзовават на сигнал, че край Резово има нарушители на държавната граница – турски бракониери. При опита да ги задържат, срещат съпротива, следва схватка, при която пистолетът на Цонков произвежда няколко изстрела, които са фатални за единият турчин. Обвиненията срещу граничаря, които се му повдигнати от Военната прокуратура са свалени, в последствие, това е потвърдено и от две инстанции на Военния съд.

Колегите на Михаил Цонков бяха шокирани от получените призовки, с които се уведомяват, че през месец март трябва да се явят в Районния съд в Бургас, за да получат обвинителния акт от съда в Къркларели. Те са още действащи полицаи и бяха лаконични в коментарите си. Подчертаха, че очакват държавата да ги защити.

Ние сме си свършили работата перфектно, нямам никакви угризения, надявам се всичко да мине както трябва“, коментира Николай Петков.

Полицаите благодариха и за подкрепата, която получават от хората.

Шокиран и притеснен е и Михаил Цонков, който напуска системата на МВР преди няколко години. Той е изненадан и как може да бъде съден за нещо, което се е случило на българска територия, в чужда държава. Очаква и помощ от нашата страна:

Понеже това става абсурдно. Българският съд присъжда едно, турският съд не признава решението. Надявам се държавата да ни защити и мен, и колегите ми“, коментира Цонков.

Относно предложението на ВМРО да го включи в листата за изборите, за да му осигури имунитет, Михаил Цонков благодари за тяхната помощ, но поясни:

Аз съм далеч от политиката и не се навирам в политически игри. Това, че някой е видял възможност да помогне – аз съм много благодарен. Но не съм мислил никога да стана депутат и да се скрия зад депутатски имунитет. Аз не се крия! Аз съм си тук и искам всичко да се реши, както подобава“, каза Цонков.

Той трябва да получи обвинителния си акт на 21 март, когато ще разбере и какви обвинения са повдигнати срещу него.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини