Ваксината срещу морбили увеличава риска от алергии

Преболедувалите морбили и неваксинираните срещу заболяването са със значително по-малък риск от възникване на алергии, показват резултати от мащабно изследване, в рамките на което са анализирани данни на 12 540 деца на възраст между 5 и 13 години.

Авторите на изследването съобщават, че през последното десетилетие се забелязва бум на алергиите, което съвпада с масовото разпространение на имунизационните кампании.  73 процента от 12540 деца, участвали в изследването са били ваксинирани срещу морбили, 20 процента са излекувани от заболяването, 14 процента никога не са боледували от морбили и не са били ваксинирани.

Анализът на данните показва, че преболедувалите морбили деца, които не са били ваксинирани от даденото заболяване, имали най-нисък риск от развитието на алергии.

През 2016 г. Европейската имунизационна седмица бе посветена на премахването на морбили и рубеола в Европа. Досега 31 страни членки на Световната здравна организация са свободни от тези заболявания.

През 2014 г. бе отчетено намаляване на случаите на морбили сс предходната 2013 г., но все още се появяват огнища. В Италия от началото на 2014 г. са регистрирани 1674 случая, в Германия – 583. Но най-висок е броят болни в Русия - 3240 от Русия и 7500 от Киргизстан.

Източник: framar

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини