Компанията SpaceX изпраща супербактерии в орбита

Компанията SpaceX се подготвя да изпрати смъртоносен, устойчив на антибиотици супермикроб в орбита на 14-ти февруари, за да изживее дните си в условия на микрогравитация на Международната космическа станция.

Идеята не е космическото пространство да бъде наситено с метицилин-резистентни стафилококи – бактерия, която всяка година убива повече хора от ХИВ/СПИН, Паркинсон, емфиземите и умишлените убийства взети заедно. Целта е да се наблюдава как ще мутира опасния патоген в космоса преди мутиралите му форми да се появят и на Земята.

Изследването е финансирано от НАСА, в рамките му ракетата на SpaceX - Falcon 9 ще изпрати колонии на метицилин-резистентния стафилокок в космическото пространство. Те ще се отглеждат в Американската национална лаборатория, част от Международната космическа станция.

През 2015 година биотехнологичната компания Nanobiosym разработи устройство, наречено Gene-RADAR - първия в света мобилен скенер, който позволява поставяне на диагноза в реално време, независимо от заболяването за 1/10 от цената на други подобни диагностични тестове.

Устройството ще бъде използвано на Международната космическа станция, за да установи как мутациите на два щама метицилин-резистентни стафилококи реагират на микрогравитацията.

След това екипът на компанията ще разработи модели, които трябва да предскажат как устойчивият на антибиотици патоген ще мутира на Земята през идните години. Това на свой ред ще даде възможност на разработчиците на нови лекарства да планират следващия си ход.

Способността ни да предскажем мутациите на резистентните микроби ще доведе до появата на ново поколение антибиотици, специално разработено да спре разпространението на най-опасните патогени.

На този етап, учените все още не знаят как ще реагират метицилин-резистентните стафилококи на условията в новия си дом, но предишни изследвания проведени в космоса демонстрират, че в тази среда бактериите нарастват и мутират по същия начин, макар и с по-ускорени темпове.

Причината е, че в космоса протеините отговорни за метаболизма стават по-активни, а малката доза космическа радиация променя активността на някои гени.

Експеримент от 2000 година откри, че след 40 дни на Руската космическа станция Мир, скоростта на нарастване на клонирани бактериални гени е три пъти по-висока, в сравнение с контролната група на Земята.

Друго изследване от 1999 откри, че определени щамове на Ешерихия коли мутират по-често след пътешествието си в космоса, но честотата на мутациите варира, в зависимост от състоянието им.

На практика все още не знаем как точно влияе космоса на бактериите – за добро или лошо.

Смята се обаче, че ефектът на микрогравитацията е основната движеща сила за ускорените темпове на мутация, а излагането на вредна радиация, отвъд предпазния магнитен щит на Земята също играе някаква роля.

Ако изследването премине добре, ще сме предвидили следващия ход на врага.

Вместо да чакаме метицилин-резистентните стафилококи да развият нов вид защита срещу сегашните лекарства и едва тогава да реагираме с нов вид лечение, ние ще ускорим процеса в космоса и ще намерим нови начини за справяне с антибиотичната резистентност.

Този въпрос е важен, защото устойчивите на антибиотици бактерии са една от най-големите заплахи за човечеството в момента. Ако тенденцията се запази се очаква те да убият стотици милиони души по цялата планета през идните години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини