Лютви Местан: Хората гласуват за ДПС, но на власт са Сараите

Аз бях част от ДПС, но не бях част от образуванието „Сараи”. Това е паралелна, но властваща над ДПС структура. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” лидерът на ДОСТ и бивш председател на движението Лютви Местан.

„За тази партия гласуват над половин милион избиратели, които желаят да се сдобият със своите права и свободи (…) Едното красиво и либерално лице, за което гласуват и другото, олигархичното лице, което използва искрения вот на стотици хиляди български граждани за целите на олигархичния кръг”, обясни той.

Местан подчерта, че се е опитал да промени ДПС отвътре. „Докато бях в ДПС съвсем смело се опитвах да променя тази партия – битката с мита за проруската партия, смятах това за мит, наивно, може би. Този мит се оказа жестока реалност. Точно заради този десен курс, заради тази евроатлантическа линия, бях изхвърлен. Сараите не изхвърлят своите предани изпълнители, а се разправят само с тези, които като ценностна система влизат в колизия с тях”, категоричен беше лидерът на ДОСТ.

Той посочи, че битката му за промяна е довела до „тоталитарна” саморазправа с него чрез речта на почетния председател (той не спомена името на Ахмед Доган – б.р.). „Нямаше да си тръгна и те го знаеха”, подчерта Местан.

ДОСТ и НПСД ще се явят заедно на избори, макар и Касим Дал и Корман Исмаилов в миналото да са се изказвали изключително остро по адрес на бившия председател на ДПС. Лютви Местан отбеляза, че Народна партия „Свобода и достойнство” вече има нов лидер (Орхан Исмаилов) и „има нови предизвикателства, които ни задължават да погледнем напред”.

Така създаденото „Обединение ДОСТ” според Местан за първи път ще даде алтернатива на електората на ДПС – нещо, което, по думите му, не е по силите на останалите партии.

Той отбеляза, че българският преход е понесъл тежък удар, когато „антидемократичен сценарий” е пратил гласоподавателите от смесените райони под крилото на ДПС, а в критични ситуации движението е заставало на страната на ДПС и „в още по-критични ситуации се заемаше страната на антиевропейски сили” .

Лютви Местан обяви, че ще агитира на български език, но когато аудиторията му са само български турци в напреднала възраст, ще им обяснява предизборната си платформа и на майчиния си език – даже и отново да бъде глобен.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Още новини

Последни новини