Найджъл Фараж е заподозрян за злоупотреби с европейски пари

Десетина британски евродепутати от евроскептичната Партия за независимост на обединеното кралство (ЮКИП), включително бившият й лидер Найджъл Фараж, са заподозрени в злоупотреби със стотици хиляди евро от парите на Европейския парламент, предаде Франс прес.

Тези пари били изплащани на сътрудници на депутатите, които реално никога не са работили в европарламента.

Според изчисления на финансовата служба на ЕП британските евродепутати от ЮКИП ще трябва да върнат около 580 000 евро поради липса на задоволителни обяснения каква работа са вършели сътрудниците, съобщи на АФП източник от ЕП.

Така той потвърди публикация на британския в. "Гардиън" за финансовите злоупотреби, разкрити след проверка на администрацията на парламента.

Сред замесените във финансовия скандал са Фараж, новият лидер на ЮКИП Пол Нътъл и евродепутатът Реймънд Финч. Съпругата на Фараж била назначена за помощничка на друг евродепутат от ЮКИП и е в списъка на осем сътрудници, чиито договори са прекратени, отбелязва АФП.

Администрацията на парламента е установила, че реалната работа на тези сътрудници е била свързана с националната дейност на ЮКИП, а не с мандатите на работодателите им като евродепутати.

Новият скандал, опетнил ЮКИП, последва друга финансова афера на евродепутати от френския крайнодесен Национален фронт. Неговата водачка Марин льо Пен ще възстановява на ЕП от заплатата си като евродепутат 300 000 евро, изплатени неправомерно на нейна помощничка. Пари ще връщат на ЕП и други евродепутати от НФ, добавя АФП.
 

/БТА/
 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини