Apple скочи срещу имиграционния указ на Тръмп

Американската технологична компания Apple Inc. обмисля съдебни действия срещу подписания от американския президент Доналд Тръмп указ, който спира влизането в САЩ на лица от седем предимно мюсюлмански страни, пише Wall Street Journal, цитирайки главния изпълнителен директор Тим Кук.

„Най-голямата корпорация в Америка ще продължи да оказва натиск над Белия дом, за да обърне хода на нещата“, казва Кук в интервю за вестника, след като заклейми хода на Тръмп през уикенда в вътрешнофирмено съобщение. Той се присъединява към други известни мениджъри от Силициевата долина, включително Сергей Брин от Alphabet Inc., протестирайки срещу заповедта, която заплашва да спре притока на имигранти специалисти, на които индустрията разчита силно.

В интервюто си Кук не дава подробности относно законовите възможности, като казва само, че „ние искаме да бъдем конструктивни и продуктивни". Представители на Apple не са коментирали темата пред Bloomberg. 

„Повече от всяка друга страна в света, тази държава е силна заради имигрантските си основи и нашите способности да приветстваме хора от всяка среда. Това е, което ни прави специални", казва Кук пред вестника. „Ние трябва да спрем за момент и наистина да обмислим всичко това“.

И въпреки че не дава подробности за легалните възможности, Кук пояснява, че откакто Тръмп е подписал заповедта, той е получил много имейли от служители на Apple със „сърцераздирателни истории“ за това как тази заповед ще засегне приятелите и семействата им. Така например служител, който очаква скоро да стане баща, пише, че неговите родители имат канадско и иранско гражданство и няма да могат да влязат в страната, за да видят своето внуче.

„Това са хора, които имат приятели и семейства. Те са наши колеги. Те са данъкоплатци. Те са ключова част от нашата общност“, казва Кук.

Заповедта на Тръмп възпрепятства влизането в САЩ на граждани на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен през следващите три месеца - ход, който според Белия дом е необходим, за да се защити страната от терористични актове. 

Това са хора, които имат приятели и семейства. Те са наши колеги. Те са данъкоплатци. Те са ключова част от нашата общност

Но вълненията в технологичната индустрия са много силни, защото указът нарушава имиджа на Силициевата долина за прием и толерантност. Най-малко половината от 20-те топ технологични компании в САЩ са създадени или в момента са ръководени от някой, който не е американец по произход. Самият съосновател на Apple и дългогодишен изпълнителен директор Стив Джобс е син на сирийски емигрант, влязъл в САЩ през 1952 г., за да следва там, а изпълнителните директори на Microsoft Corp. и Google Сатя Надела и Сундар Пичай са родени в Индия.

Индустрията също така разчита на чужденците, за да компенсира недостига на родни инженерни таланти, необходим за създаване на съвременен софтуер и изграждане на сложни машини. Много от основните задачи на компаниите от Силициевата долина се обработват и решават от имигранти.

Кук се присъединява към редица технологични лидери в индустрията, включително от Alphabet Inc, Facebook Inc. и Uber Technologies, които през уикенда критикуваха решението.

Amazon.com Inc. обяви в понеделник, че ще подкрепи дело, заведено от главния прокурор на Вашингтон срещу заповедта на президента.

Самият Тръмп критикува силно Apple по време на кандидат-президентската кампания, отчасти заради производство на продуктите ѝ в чужбина, но отношенията изглежда се бяха подобрили след изборите. Кук посети Вашингтон през миналата седмица, когато е вечерял с Иванка Тръмп и съпруга ѝ Джаред Кушнер, старши съветник на президента, според източници, запознати с пътуването му. Това се случва, след като през миналия месец Кук е имал и лична среща с Тръмп.

Apple вече продава своите устройства в повече от 180 страни. Според Кук затова сега „е по-важно от всякога персоналът на компанията да прилича на света". Това е улеснило решението на концерна да се противопостави на указа, пояснява той.

По думите му през последните дни служителите на Apple са увеличили своите дарения към фондове, които помагат на бежанците, като компанията ще увеличи със собствени средства даренията на екипа в съотношение 2 към 1. През миналата година Apple дари 2,5 млн. долара на НПО-та, помагащи на бежанци. 

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини