6-то поколение кукери гонят злото на „Сурва” в Перник

Минусовите температури не спират любителите на фестивала Сурва да се събират и забавляват и тази година година. За стотиците посетители организаторите на фестивала са подготвили различни занимания – от представления с кукери, през ателиета за „Направи сам”, до огромно разнообразие на традиционната българска кухня.

„Участвам още от дете. Традицията ни е да гоним духове със звънци и чинари. Вечерта, преди да дойдем на фестивала „Сурва”, обикаляме къщите в селото и гоним злото от тях”, разказва пред OFFNews Стоян Павлов, участник в игрите. „Моите баща, дядо, вуйчо също са участвали във фестивала и тази традиция се предава в нашето семейство. Аз съм 6-то поколение кукер.”

Българските игри с маски са обвързани основно с празниците от Коледа до Великден. В различните райони на България маскирани мъже играят около Нова година – през Мръсните дни /от Коледа до Йордановден/, през Сирната неделя и през Тодоровата неделя /последната седмица преди и първата от Великденските пости/.

Играещите около новогодишните празници в Западна България са най-популярни като “сурвакари”, участниците в предпролетните игри с маски в други региони на България – като “кукери”.

От 27-ми до 29-ти януари се провежда 26-тият Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник. В събитието взимат участие общо 118 групи – 102 български и 16 от Аруба, Македония, Италия, Хърватия, Сърбия, Словения и Гърция.

Участниците участват в 4 категории: детски сурвакарски групи, с възрастова граница на участниците от 3 до 14 години; детски кукерски групи, с възрастова граница на участниците от 3 до 14 години; сурвакарски групи с участници над 14 години или смесени и кукерски групи с участници над 14 години или смесени.

Елементите, по които се оценяват групите са представяне на моменти от маскарадна традиция, поддържане и предаване на местна културна специфика, поддържане на местна традиция при маската и облеклото и артистичност на изпълнението.

Броят на участващите в групите е между 20 и 50,а представянето им продължава между 5 и 10 минути.

Маскарадните игри се провеждат още от 1966-та година, а през 1986-та получават статута на Международен фестивал. Той e най-авторитетният в България и на Балканите и изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Традиционно във фестивалната надпревара участват около 6 000 души в около 100 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини