”Безплатното” саниране излиза над 17 000 лeва на апартамент

Санирането по "безплатната" програма на правителството на ГЕРБ всъщност е "златно", защото струва на данъкоплатците средно над 17 хиляди лева на апартамент.

Това пише в днешния си брой „Сега”, позовавайки се на изчисленията в доклад на регионалния министър Лиляна Павлова.

С този документ се предлага кабинетът в оставка да измени постановлението по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

В петък Министерският съвет пусна за обществено обсъждане и самите промени в постановлението. През миналата седмица ресурсът на програмата бе увеличен от един на 2 милиарда лева, гласувани безпроблемно и без обсъждане от парламента.

Към 17 януари т. г. са обновени 12 460 жилища в 214 сгради. Стойността на всички дейности по тях е общо 216 290 538 лева Средно за един апартамент това прави точно 17 359 лева.

Над 1 млн. кв. метра досега е "подобрената жилищна инфраструктура". Облагодетелствани са 26 410 жители в цялата страна.

По сметките на регионалното министерство енергията, която ще се спести годишно, е 88 153 мегаватчаса. Намаляват се и емисиите парникови газове. Това водело до икономии от 13,545 млн. лева годишно.

Стойността за саниране на едно жилище в размер над 17 хиляди лева обаче изглежда прекалено висока, категорични са и строители, и експерти по енергийна ефективност, и консултанти.

В сравнение с други изпълнявани проекти с мерки за топлоизолация и обновяване на жилищни сгради у нас стойността е 3 - 4 пъти по-висока.

Изчисленията сочеха, че санирането на едно жилище би трябвало да струва средно между 4000 и 8000 лева според дейностите по саниране и състоянието на сградата - квадратура, как се сменят дограмите и с какви материали се работи.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини