Ще имаме еврокомисар май през май, май ще е Станишев

Името на Сергей Станишев все по-често се споменава като вариант за еврокомисар при следващо редовно правителство с участието на БСП.

Според запознати този вариант усилено се обсъжда на “Позитано” 20, пише "24 часа". Червените нямат много подходящи имена за поста, а и влизането на лидера на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ в ЕК ще е знаково и за Европа.

След като десните поеха и Европарламента след оттеглянето на Мартин Шулц, още един ляв комисар, при това президент на Партията на европейските социалисти, ще се възприеме като стъпка към възстановяване на баланса.

Миналата седмица и самият Станишев разви тезата, че трябва да се изчака най-добре следващото редовно правителство да излъчи еврокомисар. Тогава той похвали Борисов, че не е предложил човек за поста, тъй като според социалиста сегашният кабинет не се ползвал с доверие.

Български кандидат за еврокомисар няма да има поне до май тази година, пише още изданието. Така мястото на България в Еврокомисията ще остане незаето 5 месеца, след като от 1 януари Кристалина Георгиева напусна поста на вицепрезидент и започна работа в Световната банка. Това е прецедент в европейската практика.

Според източници от администрацията между Румен Радев и премиера в оставка Бойко Борисов имало джентълменско разбирателство, че кандидат за еврокомисар трябва да бъде посочен от следващите управляващи.

Борисов отказа да номинира кандидат, въпреки че първоначално дори се бе прицелил в определени ресори за новия български комисар - регионално развитие или околна среда. После се оказа, че може да получи и дигиталния ресор.

От Брюксел съветвали лидера на ГЕРБ, че е полезно да продължи с лобирането пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за български комисар и мястото да остане вакантно, докато направим своя избор. Причината е, че Лисабонският договор предвижда, че не е задължително ЕК да включва комисар от всяка страна членка, а броят им може да бъде намален до 2/3 от броя на държавите. Заради това било важно да се поддържа огънят в Брюксел, че България ще има своя кандидат, за да запазим мястото си.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини