СДС прави анкета с коя партия да се коалира на изборите

Анкета сред членовете на СДС ще определи участието на партията в предсрочните парламентарни избори, съобщиха от пресцентъра на партията.
Утре ще заседава Националният съвет, а ръководството е подготвило въпроса, на който членовете на съвета трябва да отговорят във връзка с вота. 

Той е за това как СДС да се яви на тях. Освен посочените в анкетата формати, членовете на НС ще имат възможност да впишат и други партии или коалиции от дясното пространство, които да бъдат партньори. 

Ръководството на СДС иска да чуе мнението на всички структури на партията и решението за явяване на избори да отговаря на желанието и очакванията на мнозинството от тях, се подчертава в съобщението.

Неотдавна се разбра, че в партията има разделение за това дали да продължат в коалиция с ДБГ на Меглена Кунева или да се обединят с излезлите в опозиция ДСБ на Радан Кънев.

След остро писмо на председателя на СДС-София Любен Петров, че оставането с ДБГ ще ги "погребе", той беше отстранен от поста.

Преди дни Кънев заяви, че колегите му от РБ трябва да преценят дали искат да бъдат част или патерица на следващо управление на ГЕРБ и евентуално Патриотите или да бъдат в коалиция с ДСБ. По думите му обединението на дясното е единствена алтернатива на бъдещата голяма коалиция - "съюза ГЕРБ - БСП, който вече е в ход". 

Военният министър Николай Ненчев пък призова блокът да бъде преучреден от партиите, които го съставляват в момента, включително и ДСБ. 

И в ГЕРБ правят анкета

Междувременно и в ГЕРБ ще правят анкета сред членовете на партията за това с кои партии биха искали да бъдат в коалиция и с кои – не.

По този повод вицепремиерът в оставка Томислав Дончев коментира, че ще бъде честно да се изчистят тези въпроси преди предстоящите избори. 

Коалиционни партньори на ГЕРБ трябва да са партии от семейството на ЕНП, каза пък другият вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Тя уточни, че това е нейна лична позиция, която е изразила и при попълването на вътрешнопартийната анкета, резултатите от която ще бъдат разгледани на предстоящия работен форум на 21 и 22 януари, предаде БТА.

Според нея провеждането на такова допитване е добър подход, за да се види състоянието на структурите на ГЕРБ в страната и техните нагласи преди изборите.

Очаква се те да бъдат в края на март.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Юн
    юноша бледен
    2 0
    20:59, 16 яну 2017
    Тая партия сдс на лумпениете от 90 те години не изтече ли отдавна през тоалетното казнче

Още новини

Последни новини