Какви трикове използва мозъкът при наблюдение на нощното небе

Нощите може и да стават все по-къси, но те са идеалното време за наблюдение на звезди. Особеностите на зрението през нощта ни подсказват да не бързаме, а да се въоръжим с търпение. Да постоите отвън едва няколко минути не е достатъчно. Колкото по-дълго се взирате в небето, толково по-добро става зрението ви.

Причината е, че на зениците ви са им нужни няколко минути да се разширят, за да пропуснат повече светлина. На светлинните детектори в ретината ви обаче им отнема час и половина да се адаптират, увеличавайки чувствителността ви към слаба светлина. Всичко това обаче е за сметка на точността, защото нощното зрение е по-малко способно да различава обекти и цветове.

Очите бързо преминават на дневен режим, дори ако само гледате към силна изкуствена светлина, затова обърнете надолу телефона си, ако използвате астрономическо приложение, в противен случай бледите звезди ще станат невидими.

Всички онези спомени за вълнуващото звездно небе са субективни. Звездите изглеждат по-ярки, само защото сте били навън по-дълго. Промените в ретината ви карат очите ви да се приспособят към тъмнината.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини