Произлезли сме от микроби с имена на богове от скандинавската митология

Звучи като история от скандинавската митология, но новооткрити доказателства сочат, че животът на земята, включително хората, са прозлезли от Асгард – голяма група микроби, която някога населявала цялата планета.

Микробите са кръстени Локи, Тор, Один и Хеймдал, на богове от скандинавската митология. Новопроведено изследване твърди, че те са част от родословно дърво, от което сме произлезли и ние хората. Възможно е микробите Асгард да са най-старите ни предци.

Дискусиите относно произхода на най-сложно устроените форми на живот на Земята продължават от векове. На планетата ни съществуват 3 царства: бактерии, археи (включително термофилите и екстремофилите) и еукариоти.

Ние принадлежим към третото царство – на еукариотите, заедно с други многоклетъчни форми на живот – животни, гъби и протисти. Еукариотите са не само много по-сложно устроени форми на живот, но са се появили и далеч по-късно.

Бактериите и археите са се появили преди около 3.7 милиарда години, съвсем скоро след формирането на планетата, на еукариотите им е отнело още 1.5 милиарда година. При това никой не е съвсем сигурен, от къде водят началото си.

Водещата хипотеза е, че в даден момент археите и бактериите влезли в симбиотична връзка помежду си, което в крайна сметка довело до появата на аукариотите.

Смята се, че бактериите принадлежат към клас алфа протеобактерии, които с времето се превърнали в митохондрии – източниците на енергия за клетката.

Доскоро никой не знаеше нищо за видовете археи, за които се смята, че са погълнали бактериите.

А това е важно, защото големият въпрос в момента е дали примитивните археи са погълнали бактериите или археите вече са се били превърнали по-сложни форми на живот. Дали тази симбиоза е причина за появата на еукариотите или е последица от нея ?

Отговорът на този въпрос в крайна сметка ще ни позволи да разберем откъде сме дошли ние хората.

Първият пробив по темата бе направен през 2015, когато Тайс Етема от Университета в Упсала, Швеция откри нов вид археи наречен Локи в седименти на дъното на океана, между Гренландия и Норвегия.

Екипът всъщност не открил клетки на микробите, а само следи от тяхно ДНК на дълбочина 2 300 метра. Анализ на генома разкрил, че те са най-близките родственици на еукариотите.

Миналата година екип от Тексаския университет откри следи от ДНК от тясно свързани археи, които бяха наречени Торархеи, или просто Тор.

Сътрудничеството между Етема, екипът от Тексас и други изследователи по света, доведе до откриването на още родственици на Локи в някои от най-отдалечените кътчета на света, включително Националния парк Йелоустоун, дълбоководни цепнатини близо до Япония и горещи извори в Нова Зеландия.

Те кръстили откритията си на скандинавските богове Один и Хеймдал. В допълнение към Локи и Тор, новите открития дали основание на учените да класифицират изцяло нова група археи, наречена Асгард. Ние хората сме еволюирали или от нея, или от близки нейни родственици.

Откриването на ДНК от тези микроби само по себе си е достатъчно значимо събитие, но истинската изненада дошла когато екипът изследвал гените им по-задълбочено и открил неочаквана комплексност.

Първоначално се смяташе, че множество гени на видовете Асгард са уникални за еукариотите, в това число гени за изграждане и ремоделиране на вътрешен скелет и за транспорт на молекули около клетъчните отделения.

Звучи като, че археите са били на път да се превърнат в еукариоти още преди поглъщането на бактериите, но според учените това не може да се твърди с категоричност – всички тези гени са били разпръснати из 4 вида археи Асгард, но нито един не притежавал пълния комплект.

До момента никой не е успял да види археи Асгард в плът и кръв, те са познати единствено с ДНК-то си.

По тази причина, екипът ще се отправи до най-отделечените точки на планетата в опит да открие следи от оригиналните клетки в седиментите, за да добие представа как са изглеждали и доколко сложно са били устроени.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини