Асад готов за всякакви преговори, включително за поста си

Сирийският президент Башар Асад заяви, че е готов да преговаря за всичко на планираните мирни преговори между сирийското правителство и опозицията в казахстанската столица Астана. 

"Готови сме да преговаряме за всичко. Когато говорите относно преговори за слагане на край на конфликта в Сирия или за бъдещето на Сирия, всичко, напълно открито е, няма ограничения за тези преговори", заяви Асад пред френски медии, цитиран от държавната агенция "Сана".

След обявеното от 30 декември примирие между режима и опозиционните сили се очаква те да се срещнат в Астана, където да преговарят под погледите на Русия и Турция. Според Асад правителството е готово да се включи в разговорите, когато бъде обявена датата за началото им. Миналата седмица турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че началната дата ще е 23 януари. 

Все още не е ясно кой ще представлява опозицията, твърди Асад, които изразява опасение от външна намеса в преговорите. По думите му успехът на конференцията зависи от това дали става въпрос за "истинска" сирийска опозиция, а не саудитска, френска или британска. 

Президентът потвърди, че преговорите могат да включват и това дали той да запази поста си, но посочи, че това е конституционен въпрос. Според Асад въпреки че и този въпрос подлежи на обсъждане, за да има промяна е необходим референдум. 

Той коментира и продължаващите сражения в района на столицата Дамаск и долината Уади Барада. Асад заяви, че боевете там продължават, защото бойците от бившия фронта ан-Нусра държат основния водоизточник на града, на който разчитат пет милиона души. Сирийският президент напомни, че организацията не е включена в обявеното в края на миналата година примирие. 

Асад изрази надеждата си да отвоюва Ракка от "Ислямска държава": "Според конституцията и според законите ние трябва да освободим всеки сантиметър сирийска земя", каза той. 

Сирийският президент потвърди, че предвижда позитивна промяна след встъпването в длъжност  на новия президент на САЩ Доналд Тръмп. Асад смята, че подобряването на отношенията между Вашингтон и Москва, към каквото се цели Тръмп, ще има положителен ефект върху конфликта. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини