Опасни течности за чистачки с метанол

Опасни течности за чистачки с висока концентрация на метанол се продават масово в хипермаркетите, предупреждават от Съюза на българските автомобилисти.

Проверка показала, че в 80% от случаите продуктите са със завишена концентрация на метанол - между 1/3 и 10 пъти над въведения праг в други европейски държави. В Австрия, Германия, Швейцария, Финландия, Дания и др. съдържанието на метанол е не повече от 3%, посочват от СБА. Това крие риск за здравето на пътниците, тъй като изпарения могат да влязат в купето на автомобила, особено ако работи и вентилаторът на парното. Препоръчва се да се използват продуктите с етанол, които нямат токсичност и са най-безопасни за здравето.

Колкото по-токсичен е продуктът, толкова по-ниска е цената, предупреждават специалистите. Допълнителен проблем е, че никъде върху етикета не се отбелязва какво е количеството на метанола. СБА съветва шофьорите да четат етикета и да следят за знаци, които предупреждават, че течността е отровна и лесно запалима. Единият е пиктограма с пламък, която означава „силно запалими течност и пари“, което може да увреди очите. На етикета задължително трябва да има втора пиктограма с череп и кости, която предупреждава, че метанолът е токсичен при поглъщане (30-50 мл водят до смъртоносно натравяне).

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини