Родители построиха басейн и дариха дърворезбован кръст за Богоявление на храма във „Веселчане“

Родители на децата, посещаващи Неделното училище по православно християнство и вероучение към Средновековен манастир „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали, се подготвят за големия християнски празник Богоявление, научаваме от Фейсбук приятели на храма.

Те са споделили с отец Николай, че биха много искали децата им да участват в ритуала по улавянето на кръста, но се притесняват от дълбоките води на естествените водоеми. Въпреки че коритото на река Арда минава точно покрай средновековната крепост, водите й са опасни за тях. Така се родила идеята за построяване на временно съоръжение в двора на храма. Родителите са сглобил огромен басейн, в който ще се извърши Богоявленския водосвет и така в ритуала ще могат да се включат момчета от целия град. Засега най-малките, заявили участие, са на 7 г. Благочестиви родители са дарили специално за ритуала красив дърворезбован кръст. Всички желаещи деца могат да се запишат в храма най-късно до 17 ч. на 5 януари. Незаписани няма да се допускат до ритуала.

В петък, след празничната литургия и водосвет, момчетата в братско сплотение ще се хвърлят в специално монтираното съоръжение в двора на храма, извисяващ се на южния бряг на река Арда, и ще извадят заедно кръста от осветената вода.

Най-голямата награда за всички участници ще бъде възможността Светият кръст, осветил водите, да пренощува в домовете им, озарявайки ги с Божията благодат и благословение.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини