Българи в чужбина: Да се политизираме! Да заемем страна в битката за България

Да се политизираме! Да заемем страна в битката за България. С този призив заявява за себе си новият политически проект  "Да, България"

Датата на учредяване на "Да, България" е 7 януари в София. Бившияъ правосъден министър Христо Иванов, тенис легендата Мануела Малеева  са сред инициаторите. Те се срещнаха с българи, живеещи извън страната в НДК.

Литературен клуб „Перото“ в София се оказа тесен за над 300 души, дошли да разберат повече за „Движение Да, България“. Повече от 10 хиляди души следиха събитието онлайн.

От екипа на „Да, България“ цитираха информация за подкрепата, която движението получава от стартирането си преди три седмици до момента: над 50 хиляди лева парични дарения от повече от 350 индивидуални дарители, 13 хиляди последователи в социалните мрежи и над 3 хиляди регистрирани съмишленици на сайта – безпрецедентна до този момент гражданска подкрепа към стартиращ политически субект.

Легендарната българска тенисистка Мануела Малеева стартира дискусията с призив към присъстващите да се политизират.

Иванов разказа, че най-ценното, което е научил като министър на правосъдието е, че структурата на българската олигархия съвсем не е здрава.

Бившият правосъден министър подчерта, че залага на силна антикорупционна програма, която ще включва идеята за лустрация от второ поколение.

Целта на срещата бе да стартира диалог между съмишлениците на “Да, България”, живеещи в чужбина относно конкретни политики, които са важни за българските общности зад граница – възможностите за бизнес в България, езиково обучение за най-малките, привличане на висококвалифицирани учени и професионалисти, които реално да влияят на средата, като повишат нейната конкурентоспособност и други.

Бъдещата партия Да, България иска да последва примера на Гърция, където децата на емигрантите упражняват родния си език в безплатни училища.

На въпроси за евентуални коалиции, Иванов бе категоричен:

“Започваме на чисто. Непосредствената ни цел е да изградим “Да, България” като самостоятелна организация с ясна своя биография, която по никакъв начин не възниква да подпре нечии други политически амбиции или да бъде пришита към някого. Естествено, след като това стане, ще работим за изграждане на широка мрежа от подкрепа, за постигане на нашите цели. Колкото и доверие или недоверие да получим, за всеки един сценарий имаме план как да бъдем полезни"

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини