Войната на пътя отне почти 700 живота през 2016-а

През 2016 г. до днес в 7194 тежки катастрофи са загинали 684 човека, а 9067 са били ранени, каза пред журналисти шефът на "Национална полиция" Бойко Рановски.

През тази година катастрофите са със 178 повече, загиналите са с двама по-малко, но с 349 повече са ранените. Само по време на миналогодишните коледни и новогодишни празници са били регистрирани 201 тежки произшествия, в които е имало 16 загинали и 272 ранени. 

Най-много пътни инциденти са станали в регионите на Пловдив, София и Варна. Само в региона на Ямбол не е имало тежки произшествия. 

През 2015 г. най-много катастрофи са станали при ясно време - 152, с 12 загинали, посочи още комисар Рановски, цитиран от БТА. 

Усилията по време на предстоящите празници ще бъдат насочени към спокойно извеждане на автомобилния трафик, регулиране и подпомагането му. През останалите дни се предвиждат засилени проверки за спазване на скоростта при движение, както и за употреба на алкохол и наркотични вещества. 

Очаква се най-натоварените участъци да бъдат към Перник, Калотина, Кресненското дефиле и сериозно натоварване по магистрала "Хемус" заради продължаващите ремонти, каза Георги Златев от Агенция "Пътна инфраструктура". 

По думите му ремонтите на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" ще продължат и през празниците, което също ще създаде затруднения при трафика, но са подготвени обходни маршрути. През Владая и по магистрала "Тракия" също се очаква натоварен трафик, но и там е подготвена организацията на движението. 

Златев препоръчва ползването на магистрала "Люлин" за излизане от София в посока Югозападна България. 

В търговски центрове, гари и автогари ще бъде засилено полицейското присъствие, както и в жилищните комплекси, каза Георги Георгиев от "Охранителна полиция". Той призова гражданите и собствениците на търговски обекти да бъдат с повишено внимание относно изоставени багажи и да сигнализират за тях компетентните органи. 

Относно местата, на които се събират много хора, той уточни, че съвместно с местните общини се изготвят планове за действие и изграждане на контролно-пропускателни пунктове. 

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Котитеря
    0 0
    21:04, 21 дек 2016
    :Малко са при тази анархия и липса на всякакъв ред в обществото тази цифра ще нараства непрекъснато
Последни новини