Камионът убиец в Берлин умишлено е засилен в множеството

Полицията в Берлин заяви, че камионът, който уби най-малко 12 души на коледен базар в германската столица, е бил врязан умишлено в множеството, предадоха ТАСС и БТА.

По-рано полицията потвърди, че човекът, открит мъртъв в камиона, е поляк, съобщи Франс прес.

Полският гражданин е един от 12-тимата, обявени за загинали при врязването на тежкотоварния автомобил сред посетителите на базара.

Един заподозрян се опита да избяга, но бе задържан. Властите не разкриха самоличността му. Мъжът вероятно е дошъл в Германия като бежанец през февруари и е от Афганистан или Пакистан, както вече бе съобщено.

Собственикът на камиона, регистриран в Полша, съобщи пред Франс прес, че е говорил за последно с шофьора вчера следобед.

"Не зная какво става с него. Той ми е братовчед, познавам го от дете. Гарантирам за него", каза бизнесменът Ариел Журавски.

Служител на фирмата на Журавски уточни, че шофьорът е на 37 години. Той допусна възможността водачът на камиона да е бил убит.

Възможно е арестуваният заподозрян да е убил шофьора, за да вземе камиона и да извърши нападение.

Тежкият камион превозвал 25 тона металургични продукти от Италия. Той пристигнал в Берлин вчера, но компанията получател на товара, уведомила шофьора, че не може да го приеме, и му казала да пренощува някъде и да се върне тази сутрин.

Германската полиция засега не е разкрила самоличността и на останалите жертви. 

Трагедията се разигра в район в Берлин, който е посещаван от много туристи, отбелязва Франс прес.

Случаят наподобява атаката в Ница на 14 юли. Тогава камион се вряза в множеството, събрало се в южния френски град за националния празник на страната, убивайки 86 души.
Нападателят бе застрелян от полицията. Отговорност за атаката пое джихадисткта групировка "Ислямска държава".

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини