Amazon Go пренаписва правилата в търговията

Онлайн гигантът Amazon скоро ще пусне магазин във физическата реалност, който има реална възможност да направи технологична революция при продажбите на дребно. Това е на път да се случи по същия начин, както Tesla го направи с електромобилите, Google – със самоуправляващите се коли, Uber - с таксиметровия бранш, или пък Airbnb – с хотелиерския. В понеделник компанията на щатския милиардер Джеф Безос официално обяви началото на пилотен проект за нещо, което условно може да се определи като "търговския обект на бъдещето". В него няма продавачи, няма касиери, няма каси, а при безналичните разплащания дори няма да имате нужда от "физическа" кредитна карта.

При пазаруването във въпросните магазини, които ще носят името Amazon Go, потребителят ще има нужда само от смартфон със свалено специално приложение и регистрация в информационната система на онлайн гиганта. Всъщност дори "пазаруване" може би не е най-прецизният термин, който описва процедурата - на влизане клиентът само ще трябва да сканира специален QR код, след което ще може просто да вземе желаните продукти от лавиците и да си тръгне. Всеки път, когато той вдигне дадена стока, автоматична компютърно базирана система ще я добавя във виртуалната кошница в системата на Amazon или съответно ще я премахва, ако я върне на мястото й. Според официалния анонс на технологичната компания всичко това ще се случва благодарение на платформа, която комбинира технологии за локализация, компютърно "зрение", самообучаващ се софтуер и изкуствен интелект. Чак при излизане от магазина системата ще изтегля съответната сума от банковата сметка на купувача.

Лавката на бъдещето

Първоначално Amazon Go ще стартира като пилотен проект от 20 обекта за продажба на пакетирани хранителни стоки, които трябва да започнат да функционират до края на 2018 г. Първият от тях ще отвори врати в началото на 2017 г. в Сиатъл, където се намира централата на технологичния гигант. Според вътрешен документ, с който онлайн изданието Business Insider се е запознало, останалите пилотни hightech магазини ще започнат да функционират в градове като Ню Йорк, Маями, Сан Франциско и Лас Вегас. Според разчетите на компанията, ако експериментът проработи според очакваното, на американския пазар може да се появят до 2000 подобни иновативни места за пазаруване през следващите 10 години. Така Amazon навлиза с гръм и трясък на оценявания на 800 млрд. долара американски пазар на търговия на дребно с хранителни стоки.

За момента е още твърде рано да се каже дали експериментът Amazon Go ще проработи ефективно от технологична гледна точка и дали ще се приеме добре от купувачите. При всички положения обаче той ще притисне гигантите в сферата на търговията на дребно от типа на Wal Mart с над 5000 супермаркета на територията на САЩ или пък британския Tesco да започнат да мислят много по-трескаво по въпроса за използване на компютърните технологии и дигитални модели в своята дейност. Защото в тази сфера компанията на Джеф Безос е минимум две обиколки напред. И ако въпросната концепция сработи с пакетираните храни на дребно, тя лесно може да бъде приложена и в други търговски сегменти, където стоката може да бъде оборудвана със съответния сензор – електроника, облекло, продукти за дома и т.н.

Като оставим настрана очевидните удобства за клиента като премахването на опашките, пестенето на време и премахването на нуждата да се носят пари и кредитни карти, Amazon Go със сигурност води след себе си и още нещо революционно на пазара – намаляването на нуждата от нискоквалифицирана работна сила. В развити държави като САЩ, където стойността на труда е основен компонент в цената на продуктите, това ще е основно конкурентно предимство на Джеф Безос. Големият въпрос в случая е колко назад са останалите мастодонти в търговията на дребно, могат ли те да наваксат изоставането и какви ще са социалните последствия от това, ако успеят да го направят. Защото ако всички играчи в тази индустрия успеят да предложат свой вариант нa Amazon Go, това автоматично ще остави на улицата милиони касиерки и служители в супермаркетите. По същия начин, както автопилотът на Google заплашва превозвачите, Uber – таксиметровите шофьори, а Airbnb – хотелиерите.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини