Странна ярка галактика, заснета от Хъбъл

Една странна галактика на около 150 милиона светлинни години от нас си остава загадка за учените. Заобиколящите я завихряния, подобни на пипала, сега получават някакво обяснение благодарение на нови наблюдения.

Галактиката се нарича NGC 4696, и това е една от стотици звездни системи, които съставляват галактическия клъстър Кентавър, разположен в съзвездието Кентавър. Но за разлика от многобройните си спътници, NGC 4696 има черна дупка в сърцевината си, която я изяжда и разпръсква по този необикновен начин. 

NGC 4696 е най-ярката галактика в клъстъра Кентавър , в съзвездието Кентавър. Това е и най-ярката известна на учените звездна система.

Но още по-забелижителни са видимите нишки на галактиката, и благодарение на новите изследвания на Университета в Кеймбридж във Великобритания, има хипотеза, която да обясни тези странни образувания.

В новите наблюдения, направени с космическия телескоп Хъбъл, екипът е успял да измери тези пипала, които се простират на 200 светлинни години (което е повече от 1 квадрилион километра). Образувани са от газ и прах, а плътността им е 10 пъти по-голяма от околния газ. Това представляват въртеливите форми, които са свързани с ярко светещия център на галактиката.

В центъра на NGC 4696 има свръхмасивна черна дупка, която астрономите смятат, че е причина за странния ѝ вид. Според тяхната хипотеза, черната дупка загрява заобикалящия вътрешните региони на NGC 4696 газ, а горещите потоци се устремяват навън. В оформянето на пипалата участва също и магнитното поле на NGC 4696, което от своя страна се влияе от дейността на черната дупка. И така от една страна голяма част от материала бива изхвърлен по спирала навън в космоса около галактиката NGC 4696, а от друга - в центъра гладната черна дупка засмуква газ навътре и го консумира.

Тази драматичен и гигантски по размери феномен дава визуално поразителен вид на галактиката. Но според учените тези газови завихряния показват, че NGC 4696 е умираща звезда система. С всичкия този космическият материал изхвърлен навън, остава съвсем малко газ и прах. от които да се образуват нови звезди. Когато всички звезди от NGC 4696 остареят и накрая умрат, те няма да бъдат заменени от нови звезди и така най-ярката галактика на купа Кентавър ще помръкне.

NGC 4696 е елиптична галактика. Този вид галактики се образуват от сблъсъци между спирални галактики (като нашата, Млечния път). Кръглите галактики обикновено съдържат стари и стареещи звезди.

Резултатите от изследването за публикувани в Royal Astronomical Society.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини