Учители от Електрониката в Румъния, участват в тематична конференция

Изображение 1 от 3

    От 28 ноември до 2 декември 2016г. в град Яш, Румъния, се състоя ХІта международна конференция на партньорската мрежа EcoMediaEurope "Innovative Strategies in Educational Activities"(„Иновативни стратегии в образователните дейности“), организирана от факултета „Компютърни науки“ към университет „Александру Йоан Куза“  и от Инспектората на образованието, под патронажа на кмета на град Яш - Михай Чирика. Специален гост бе министърът на образованието и науката в Румъния. Във  форума взеха участие учители и учени от образователни институции в Австрия, България, Германия, Гърция, Исландия, Латвия, Англия, Норвегия, Полша, Молдова, Шотландия и Румъния. Пет учители от ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ представиха България,като в събитието се включи и директорът  на професионалната гимназия  Таня Тюркеджиева.

    Образователнатамрежа ecoMEDIAeurope е финансирна от Европейската комисия и обединява 30 институции от 26 европейски държави.  ПГЕЕ „Капитан Петко войвода“ е активен член на мрежата от 2012 година. Участието на българската група е финансирано по проект „Съвременни европейски форми и технологии в обучението“ по Ключова дейност 1 на програма „Еразъм +“.Тази година като членове на Управителния съвет бяха избрани от българското представителство инж. Антоанета Сендова и Юлия Ковачева, които ще координират дейностите по eTwinning и програма „Еразъм +“ между партньорите.

    Програмата на  работния форум включваше пленарни сесии и дискусионни панели,разпределени в рамките на пет дни, с основен фокус  професионалното образование в Европа.Изявени експерти от  държавите  участнички представиханай-новите тенденции и иновации в областта на електронното обучение. Представени бяха възможностите на програмен продукт AUTODESK като ITинструмент за модерно професионално обучение и различни методи за уеб базирано обучение. Голям интерес предизвика научната обосновка по темата на  Бернхард Льовенстейн от Австрия, който представи хуманоидни роботи, подходящи за използване с образователна цел. Участниците се включиха в работни ателиета по теми, свързани с програмирането на хуманоиден робот, работа с платформата Moodle, предоставяща възможност за дистанционно обучение, методи за повишаване на мотивацията за учене и програмни приложения за интерактивно обучение.

    В рамките на конференцията бе стартиран и нов българо-австрийски проект в платформата на eTwinning. Партньори по проекта са ПГЕЕ“ Капитан Петко войвода“ - гр.Кърджали и Bundeshandelsschule und Bundeshandelsakademie в гр. Линз, Австрия. За първи път по време на конференция на еcoMediaEurope бе реализирано Liveсъбитие чрез платформата на еTwinning, което даде възможност на лица, неприсъстващи на конференията в град Яш, да проследят работата на форума виртуално.  

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Коментари в сайта

    Последни новини