Широко разпространен котешки паразит манипулира имунната ни система, откриха учени

До 50% от световното население е инфектирано с “котешкия паразит” Toxoplasma gondii, а в някои райони броят на заразените достига 95%. Освен ако не сте се изследвали, няма начин да разберете дали сте инфектирани. Паразитът обаче е отговорен за редица психични разстройства като шизофрения и биполярно разстройство.

Да, Toxoplasma gondii е навсякъде и докато все още се спори по въпроса до каква степен влияе на мозъците ни, учените успяха да определят защо паразитът успява да наделее над имунната ни система.

За непосветените Toxoplasma е котешки паразит, причиняващ Токсоплазмоза – заболяване, което най-често протича без симптоми, но би могло да доведе до определени проблеми при хората с отслабена имунна система – бременни жени и възрастни хора.

И въпреки че повечето лекари ще ви препоръчат да не се страхувате от Toxoplasma, освен ако не съществува риск да се разболеете, изследванията демонстрират интересна връзка между паразита и поведението на гостоприемника.

Според оглавяващия изследването Ярослав Флегр – еволюционен биолог в Университета Чарлз в Чехия, паразитът би могъл да убие същия брой хора като маларията – близо милион на година, защото променя реакцията на имунната ни система.

Предишни изследвания откриха, че мишките заразени с Toxoplasma, губят страха си от котешката урина и проявяват признаци на нарушения в паметта.

Смята се, че паразитът засяга мозъците на гризачите, за да завърши жизнения си цикъл. От години учените изследват дали нещо подобно не се случва и при хората.

Въпреки че с хората заразени с Toxoplasma се случва нещо странно, научните доказателства са крайно неубедителни.

Единственото сигурно нещо е, че паразитът манипулира реакцията на имунната ни система.

Фактът, че в някои части на света почти цялото население е заразено, демонстрира колко успешно се справя празитът. Успехът се дължи на способността му да руши деликатния баланс в имунната ни система.

Сега учените са установили как точно се случва това.

Toxoplasma разрушава напълно верижната реакция на имунната ни система, която цели да защити тялото ни.

При нормални обстоятелства, когато клетките засекат наличието на паразит, серия молекулярни сигнали активират проетина p38α, карайки го да премине в клетъчното ядро. Там той активира гени, които задействат имуната система и елиминират патогена.

Интересното е, че Toxoplasma не само, че не блокира тези сигнали, но всъщност прави точно обратното. Матю Боулър от Европейската лаборатория за молекулярна биология и екипът му открили, че паразитът задейства реакцията на имунната система, но я манипулира според собствените си нужди.

Новото изследване е базирано на предишно проучване, оглавявано от Мохамед Али Хакими от Института по бионауки във Франция, което открило, че Toxoplasma секретира протеин, наречен GRA24, който директно активира протеина p38α без да даде шанс на имунната система дори да се намеси.

Новопроведеното изследване открило, че GRA24 се свързва много по-здраво с p38α, отколкото собствените проетини на клетката, а това му позволява за контролира реакцията на имунната система.

В същото време протеинът на Toxoplasma пречи на тялото да предотврати имунната реакция, ето защо заболяването е толкова опасно за хора с вече отслабена имунна система.

Макар фактът, че един паразит успява да манипулира цялата ни имунна система да е тревожен, изследването ще помогне на учените да разработят по-ефективни противовъзпалителни лекарства.

Котки. Храним ги и ги обичаме, а всичко, което получаваме в замяна е паразит, който знае за имунната ни система повече отколкото ние самите.

(Това не означава, че трябва да изоставим домашните си любимци. Ако се притеснявате изследвайте се, но няма прична внезапно да се откажете от котката си.)

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини