Кабинетът ще даде 8.3 млн. лева за проекти на БАН

Правителството ще финансира целево БАН с 8,3 млн. лв. за следващата година. Парите ще са за конкретни анализи и разработки.

Това съобщиха новоизбраният председател на БАН акад.Юлиан Ревалски и финансовият министър в оставка Владислав Горанов след проведената днес среща при премиера в оставка Бойко Борисов. 

Миналата седмица при приемането на бюджета с процедурни хватки ГЕРБ успя да отклони предложението БАН да получи допълнително 10 млн. лв., въпреки че преди това на два пъти в бюджетна комисия то бе подкрепено и веднъж в пленарна зала. Липсата на депутати в края на работния ден даде възможност на ГЕРБ да не включи сумата при гласуването на крайния бюджет.

Целевото финансиране ще бъде насочено към млади учени и докторанти, за проекти, свързани с демографската политика, за изучаване на сеизмологичните опасности, за работа на БАН в областта на образованието - проекти, свързани с нови подходи в образованието и квалификацията на учители. За тази дейност ще бъдат отделени 5,8 млн. лв., поясни акад. Ревалски. 

В рамките на 8,3-те милиона Министерството на енергетиката ще финансира целево с 2,5 млн. лв. проекти, свързани с енергийната ефективност, които ще бъдат осигурени по различни фондове, единият от които е Норвежкият, каза Ревалски. По думите му той е получил уверение от премиера, че всички предложени от БАН дейности и одобрени от правителството в оставка ще се работят с всички следващи правителства, тъй като са полезни за българското общество. 

Финансовият министър в оставка Горанов обясни, че става въпрос за целево финансиране на конкретни научни анализи и разработки, а 2 млн. лв. ще бъдат за младите учени и докторанти. 

Решението ще бъде фиксирано в нормативен акт на правителството, като целта е да не се превърне в институционално финансиране и да отиде за режийни разходи на БАН.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини