Прокуратурата проверява дюните на ”Оазис”

Експерти от общината в Царево заснеха с GPS границите на плажа пред бившия къмпинг "Оазис" до Лозенец. През почивните дни багер разкопа голяма част от ивицата.

Междувременно Окръжна прокуратура - Бургас се самосезира и разпореди проверка дали в района на къмпинг "Оазис", неизвестен извършител е унищожил пясъчни дюни, съобщи БНР.

Всичко от проверката е подробно описано в протокол, който ще бъде изпратен на Областна управа Бургас, РИОСВ – Бургас, както и на Министерство на туризма, които ще се изкажат компетентно по проблема.

В неделя стана ясно, че багери разорават дюни на къмпинг "Оазис“ край Лозенец. От компетенциите на общината е да се намеси в случаите на незаконно строителство, поставяне на временни обекти, както и на отнемане на пясък от плажната ивица. 

"Стопанисването на плажовете е основна отговорност на Министерство на туризма, като техен собственик. Съгласно своите правомощия общината винаги ще се отзовава и ще съпътства всички действия за законосъобразното ползване на плажните ивици и недопускане унищожаването на природните дадености и опазването на флората и фауната на морския бряг”, заяви от своя страна кметът на община Царево - инж. Георги Лапчев.

Плажът е без стопанин, а в момента тече процедура за отдаване на концесия за 15 години. От екоинспекцията в Бургас уточниха, че мястото не е защитена зона, но и извън такава унищожаването на дюни е забранено.

"Извършваме проверка на място да се установи дали има нарушение, къде има нарушение. А дали са дюни, ще го сравним с картите на РИОСВ, понеже те са компетентната институция, ние в общината нямаме такива правомощия, нямаме актуални карти на дюните", каза главният еколог на Община Царево Пламен Вълчев. 

Подобен случай на плажа на къмпинг "Юг" в залива Корал завърши с решение на съда, че дюни няма. Сигналът за разрушаване на природната забележителност тогава беше подаден по Великденските празници.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини