Съдът: Без децата в хасковските кръчми след 22 часа

Хасковският административен съд отмени общинска Наредба за търговска дейност след протест на Окръжна прокуратура.

С решението си магистратите са отменили текстовете в наредбата, гласувани с решение на Общински съвет на 3 април 2009 г., които са изменени и допълнени с решение на местните парламентаристи на 22 юли тази година. Текстът на чл. 11 от наредбата гласи: „В търговските обекти се забранява: т.1 Сервирането и продажбата на алкохолни напитки и тютюневи изделия на лица до 18 г. и бира на лица до 16 г.; т.2 Допускането на лица под 18 г. без пълнолетен придружител след 23 часа през летния сезон и след 22 часа през зимния сезон.“.

Настоящият съдебен състав споделя съображенията в протеста, че нормата от точка 2 противоречи на Закона за закрила на детето. В закона е предвидено следното: „Който допусне от 22 ч. до 6 ч. дете в управляван от него търговски обект се наказва с глоба или имуществена санкция от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - с глоба или имуществена санкция от 5000 до 8000 лв.”.

Оспореният текст на чл.11, т.2 от Наредбата съдържа забрана отнасяща се до лицата, стопанисващи търговските обекти, но се разминава с цял час от записаното в закона, пише в решението на съда. В този смисъл нормата на чл. 11, т.2 от Наредбата урежда по различен начин вече уредени от закона обществени отношения, което е недопустимо.

Така съдът е отменил и двете точки на наредбата.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ам
    ама нищо не разбрах!
    18 0
    20:20, 25 ное 2016
    Може ли да се продава алкогол на непълнолетни или не може?В дискотеки могат ли да ходят след 22 часа или не могат? Хайде обяснете по-подробно. Освен това кой проверява и наказва защото аз не знам да има наказани. Моля журналистите като отваряте тази тема попитайте в полицията колко хора са глобени и на колко родители е обърнато внимание. Каква е статистиката в Хасково? Някой ще я съобщи ли аджеба на хората защото заведенията са пълни с непълнолетни, дискотеките да не говорим. Има ли ред в тая държава или не? Като гледам какво строителство на казина има в Свиленград и ги съжалявам тия родители ....Питам се тоя толкова "оправен" техен кмет има ли такава разпоредба там или стиска очите като се разминава с малолетните проститутки ..................
  • 2
    Ve
    VERONIKA
    4 0
    09:54, 26 ное 2016
    Защо родителите им разрешават
    • Sc
      Scarface
      0 -1
      10:56, 27 ное 2016
      А останалите бездействат.
Последни новини