22-ма библиотечни специалисти от Смолянска област ще участват в национален форум"Глобална библиотека"

700 представители на регионалните, общински и читалищни библиотеки от цялата страна, ще вземат частие в националния форум „Библиотеките днес“, който щ е се проведе в НДК на 29 и 30 ноември. Двудневното събитие е с международно участие и е първото по своя характер. Участниците ще бъдат оборудвани с оборудвани с компютърна техника за безплатен достъп по програмата „Глобални библиотеки“

На форума ще бъдат представени новите възможности на библиотеките в информационното общество на XXI век. Ще бъдат обсъдени перспективите за развитие на библиотеките като центрове на местните общности и ролята им в предоставянето на достъп до информация и електронни услуги, образование, култура и учене през целия живот.

От Смолянска област ще участват 22 библиотечни специалисти от Регионалната библиотека и 20 читалищни библиотеки от следните населени места: Доспат, Девин, Златоград, Гьоврен, Момчиловци, Търън, Ерма река, Могилица, Селча, Гълъбово, Барутин, Смилян, Долен, Павелско, Орехово, Средногорци, Елховец, Пловдивци и библиотеките от град Смолян при НЧ „Кирил Маджаров” и НЧ„Балкански просветител”. Специални гости и участници в сесиите са представители на институциите, местните власти, академичните среди, бизнеса и неправителствени организации, които имат отношение към формирането и прилагането на политики за развитието на библиотеките, информационните технологии и съвременните услуги за гражданите. Сред чуждестранните гости е Яник Мулвад от DOKK1 в Дания, обявена за Обществена библиотека на годината в света за 2016 г.

Форумът е организиран от Фондация „Глобални библиотеки - България“ с подкрепата на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и е част от цялостна програма за развитие на обществените библиотеки и създаване на условия за равен достъп до информация.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Коментари в сайта

Последни новини