Невролози успешно изтриха определени фобии от мозъците на пациенти

Невролози откриха как да отстранят определени страхове от мозъците на пациентите, чрез комбинация от изкуствен интелект и технология за сканиране на мозъка. Това би могло да подобри значително живота на хората с фобии.

Процесът е наречен декодиран неврофийдбек, той не изисква никакви усилия от страна на пациента за преодоляване на страховете. Методът разчита на идентифициране на мозъчните модели, свързани с определени страхове, които след това се коригират.

Изглежда, че след терапията, страховете изчезват завинаги, а изследователите твърдят, че методът би могъл да помогне и на хората с посттравматично разстройство.

“Когато активирахме спомен за нещо страшно в мозъка, успяхме много бързо и точно да разработим метод за идентифицирането му с помощта на алгоритми”, казва Бен Сиймор от Кеймбриджкия университет. Предизвикателството пред учените било да намалят или отстранят напълно страха, без съзнателно да провокират спомена за него.

С помощта на 17 доброволци, учените създали спомен за страха, като всеки път, когато показвали определено изображение на участниците, те получавали лек токов удар.

През следващите 3 дни, доброволците получавали скромна парична награда, всеки път, когато в мозъкът им бил наблюдаван един определен модел. На доброволците било обяснено, че възнаграждението им зависи от активността на мозъка, но никой не им обяснил как точно.

Целта била, постепенно те да свържат идентифицирания от изкуствения интелект модел с награда, а не с нещо плашещо.

“Функциите на паметта, които преди това бяха настроени да предскажат болезнения токов удар, бяха препрограмирани така че да предскажат приятното усещане”, казва оглавяващия изследването Аи Коизуми.

При истинският тест, участниците трябвало да реагират на плашещите изображения отново, но този път учените не наблюдавали признаци на страх или увеличена активност в амигдалата.

“Това озачава, че сме успели да облекчим спомена за страха без дори на доброволците да им се налага съзнателно да извикат този спомен”, казва Коизуми.

Този метод се различава съществено от традиционните терапии за лечение на фобии, които често карат хората с тревожни разстройства, да се изправят срещу източника на безспокойството.

Често този метод работи, той се базира на идеята “да се изправим срещу страховете си”, но екипът провел изследването твърди, че би могъл да го подобри.

Въпреки малкия мащаб на изследването, учените смятат, че новата техника може да се използва за не толкова стресиращо преодоляване на страха. Това са добри новини за онези 4-5% от населението, страдащи от фобии.

“За да приложим новия метод върху пациентите, трябва да създадем библиотека на мозъчните информационни кодове за различни неща, към които хората най-често развиват фобии. След това те могат да преминат през няколко сесии декодиран неврофийдбек, за да изчезне постепенно чувството на страх при активиране на спомена ”, казва Сиймур.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини