Общината се зае да отопли залата на читалище “Заря”

    Екип от експерти, начело с главния енергетик на община Хасково, са изпратени да преценят възможностите за отопление на голямата зала в читалище “Заря”. Това съобщиха от администрацията.

    Преди няколко дни Haskovo.net публикува материал “Зазимяват най-голямата сцена в областта”. В него се описва положението с отоплението на най-голямата сцена в областта. Парното там не работи от средата на 90-те години и на практика през зимните месеци залата е под ключ заради студа.

    До самата сграда на читалището, на 2-3 метра от нея, стига тръбата за газ, но в котелното на читалището няма котли и горелки на газ. “Няма смисъл да вкараме газ в сградата, след като няма котли на синьо гориво. А дори и да има, отоплителната инсталация е източена преди повече от 20 години и вероятно тръбите и дори радиаторите вече са прогнили”, обяснява секретарят на “Заря” Александър Милушев. По думите му инвестицията в отопление на голямата зала не е по силите на културната институция.

    След публикацията кметът Добри Беливанов е наредил специалисти да огледат възможностите за отопление на залата. Като най-бърз вариант засега се очертава инсталиране на климатици. Така сцената може да се оживи още в първия месец на 2017-а. “Прекарването на газ ще е доста сериозна инвестиция, макар че при нея разходите за отопление ще са най-ниски”, коментират от пресслужбата на общината. Специалистите обаче ще направят и предварителна сметка колко би струвало това.

    “Общината е с намерение да реши този проблем, останал от десетилетия”, уверяват от администрацията.

    Анкетата на Haskovo.net “Одобрявате ли затварянето на най-голямата сцена в Хасково през зимата заради липса на отопление?” показва, че три четвърти от гласувалите искат залата да е отворена през зимата за спектакли и тържества. Отговор “Пренебрегването на културата в града има дълготрайни последици” са предпочели 83.5 процента от гласувалите. Само 16.5 на сто са на мнение, че “не бива да се харчи толкова, защото има по-неотложни проблеми”. В допитването са участвали общо 285 читатели. Резултатите показват, че хасковлии държат на културния живот и са против зазимяването му.

    Haskovo.net ще продължи да следи развитието на ситуацията с връщането към живот и през зимата на сцената на “Заря”.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      До
      добре почвате
      18 -1
      18:26, 24 ное 2016
      Само дано да има краен резултат
    • 2
      А.
      А. Войнов
      11 -1
      20:13, 24 ное 2016
      Как да няма котел, на снимката се вижда че има, само трябва да се смени Нафтовата горелка (това което сочи господина на първата снимка) с Газова.
      • Не
        Незапознат
        3 -1
        22:30, 24 ное 2016
        На старите модели котли не могат да се монтират газови горелки.Нито такива
        нафтови.Пък и няма да е ефективно.Следователно ще е нерентабилно.Не напразно при газификацията на детски градини и училища в града ни се сложиха нови котли и горелки.Там където позволяваше се поставиха комбинирани.На газ и нафта.А където не се монтираше нов котел с горелка само на газ.Като старият оставаше включен в системата.С възможност при нужда да се сменя единият с другият.Но отоплението на нафта стана скъпо.От началото на годината е премахната безакцизната нафта.Отоплението с климатици освен че е по-бързият но е и по- евтин вариант.Освен ако разбира се не решат да направят всичко както трябва.Да сложат маркови уреди на утвърдени лидери във бранша.Тогава може би съотношението инвестиция,енергийна ефективност и поддръжка да достигне показатели като при отопление на нафта например.Но както пише това е работа на специалисти.Никой от нас няма необходимите цифри да изчисли дали това е така или не.Но независимо какво ще е експертното им мнение това което вероятно ще се случи ще е съвсем друго.Ще им напраскат климатици на килограм и оставят да се спасяват.Както стана със смяната на котлите.Сложиха едни от най-евтините.Като макар за сравнение с предишните които на повечето места бяха гробници като техническо състояние и лами като консумация на гориво са идеални.Но не са от най-ефективните.В крайна сметка каквото ти дадат това е.На харизан кон зъбите не се гледат.
    • 3
      Ко
      коко
      6 -1
      08:01, 25 ное 2016
      Най-добрият вариант е климатична инсталация, понеже след май месец става топло и съм свидетел как хората са напускали залата буквално изкъпани в собствената си пот.
    • 4
      Ми
      Мина
      8 0
      08:57, 25 ное 2016
      Може би пък за чилъри трябва да се помисли. Помещението е твърде голямо. Има различни фирми в Хасково. Да помислят за решение и да предлагат. Но решение трябва да има. И отопление и тоалетни. В кой век сме в края на краищата.Градът ни не е малък, има нужда от такива мероприятия.
    • 5
      Ст
      стига
      1 -4
      12:29, 25 ное 2016
      Има толкова много добри решения на въпроса в днешно време,защо е тази истерия и суматоха,вземете решение и край, стига сте ни занимавали с тоя и оня и изкуствено да проблематизирате нещо и после да изтъквате заслугите на общината и да я изкарвате спасител, това е истинската цел нали?
      • Ее
        еее
        5 0
        13:43, 25 ное 2016

        Няма значение кой за какво го прави. Ако общината искаше, до сега да го е направила.Е, ако е трябвало да и се помогне да се реши, помогнаха и. С две ръце подкрепям тази инициатива. Докарайте до край това начинание!

    • 6
      Ко
      коко
      6 0
      13:11, 25 ное 2016
      Не е това целта, "стига"! Не е целта вече 4 дни децата от цяло училище да мръзнат в ледената зала и да репетират за юбилея на училището! Само че, те са там само 4 дни, а има такива, които учат и се развиват там целогодишно! Същото важи за всички деца от школите там, които да мръзнат, иронията да имат под носа си най- голямата закрита сцена и да им се залеждат пръстите, когато свирят на пиано, цигулка или танцуват и дефакто да не могат да я ползват! Не е нормално, когато родителите и близките им дойдат да ги гледат да премръзват и да са облечени като за северния полюс! Или пък да са плувнали в пот, когато е горещо! А тези, които работят там, кой ги мисли?! А когато дойдат гостуващи изпълнители, да се срамим в какви условия ги посреща градът, да няма къде и до тоалетна да отидат! За да искаме да се развива културата в града и да има живот, все някой трябва да подеме нещо! В случая, това без общината няма как да стане! Все пак сградата е общинска и най- малкото, администрацията трябва да бъде уведомена! В кой век живеем??? Стига сте си мислели за жалкия залък! Това, което се случва в читалищата и най- вече се прави от нашите деца, оставя отпечатък! Дано в крайна сметка се намери изход, независимо кой ще реши ситуацията! Като си спомняме, предишният кмет и пръста си не помръдна! Поне този показва заинтересованост и желание! Когато има желание, има и начин!
    • 7
      Со
      сопо
      0 0
      22:36, 4 фев 2017
      бхгфхйкйй
    Последни новини