Обама и европейските лидери се обявиха за запазване на санкциите срещу Русия

Президентът на САЩ Барак Обама и лидерите на големите европейски държави се договориха в петък в Берлин за запазване на наложените срещу Русия санкции заради намесата в Украйна, предават от Белия дом.

Обама се срещна в германската столица с канцлера Ангела Меркел, италианския премиер Матео Ренци, британския министър-председател Тереза Мей, френския президент Франсоа Оланд и испанския премиер Мариано Рахой. 

Лидерите обсъдиха въпроси като стабилизирането на Близкия изток и Северна Африка, както и разрешаването на конфликтите в Източна Украйна и Сирия. 

Политиците разкритикуваха действията на Русия и Иран, поддръжниците на режима на Башар Асад, а Обама заяви, че деескалацията и търсенето на дипломатическо решение са единствените начини за избягване на нова мигрантска криза и за политически преход. 

По темата за конфликта в Украйна държавните лидери единодушно се съгласяват, че е необходимо санкциите срещу Москва да останат, докато Русия не изпълни ангажиментите си по споразумението от Минск. Политиците изразиха притеснението си от липсата на стабилно преустановяване на огъня в страната и наблегнаха на значимостта за изграждане на сигурна среда, която да доведе до свободни и честни избори в Донецк и Луганск.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини