Извънредното положение във Франция ще се удължи

Извънредното положение, което бе въведено след терористичните атаки в Париж от миналата година и тези от лятото в Ница, най-вероятно ще се удължи, съобщава Би Би Си.

Френският министър-председател Манюел Валс сподели през британската медия, че е нужно да се вземат мерки, за да "бъде защитена демокрацията".

Той допълва, че "съществува риск от атаки, подобни на тези в Ница", когато камион се вряза в тълпата, събрала се да гледа фойерверките по повод националния празник на Франция, и уби 84 души. 

Извънредното положение дава повече права на полицията относно извършване на претърсвания и поставяне на хора под домашен арест. 

Според министър-председателя държавата трябва да бъде сигурна, особено с оглед на предстоящите избори за президент и парламент.

Вчера президентът на страната Франсоа Оланд откри паметна плоча на загиналите от атентатите в Париж по повод навършването на една година от трагичното събитие. 

Паметникът се намира пред стадиона Стад дьо Франс в северната част на Париж. Там беше първият удар от серията от шест координирани атаки, които отнеха живота на общо 130 души.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини